Nemzetközi, nőknek járó tudományos díjat nyert Karikó Katalin

2021. szeptember 30. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt kutatónőnek, köztük Karikó Katalinnak, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltás kidolgozásában úttörő szerepet játszó biokémikusnak ítélték oda idén az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját, írja az MTI.

A 100 ezer eurós pénzdíjjal járó L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nevet viselő elismerést 24. alkalommal adják át. A díj célja a világ öt kontinenséről származó női kutatók pályafutásának támogatása, és az előttük álló akadályok leküzdésének segítése.

Az indoklás szerint a magyar biokémikus a pennsylvaniai egyetem tanáraként, az észak-amerikai kontinens jelöltjeként érdemelte ki a díjat az mRNS-alapú technológia tökéletesítésében vállalt kivételes szerepéért, amellyel lehetővé vált a döntő lépés olyan koronavírus-ellenes oltások létrehozásában, mint amilyeneket a Pfizer/BioNTech és a Moderna fejlesztett ki.

Karikó Katalinnak, a BioNTech német laboratórium alelnökének kedden ítélték oda a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t, amit kétévente ítélnek oda egy-egy francia vagy külföldi tudósnak.

Az UNESCO és a L'Oréal nők számára létrehozott nemzetközi tudományos díját Európa képviselőjeként Maria Angela Nieto Toledano spanyol embriológus, az alicantei Szent János Idegtudományi Intézet kutatója nyerte el azzal, hogy utat nyitott új terápiás megközelítések előtt az onkológiában.

Az afrikai Agnes Binagwót, a kigali (Ruanda) Global Health Equity Egyetem professzorát azért tüntették ki, mert munkásságával jobb hozzáférést biztosított a HIV, a malária és a tuberkulózis elleni küzdelem eszközeihez.

A kínai Csöcsiangi Egyetem professzorát, Hailan Hut az új generációs antidepresszánsokkal kapcsolatban végzett idegtudományi kutatásokért tüntették ki Ázsia és a csendes-óceáni térség jelöltjeként.

Latin-Amerikából és a Karib-térségből egy kubai tudós, Maria Guadalupe Guzman Tirado, a havannai Trópusi Betegségek Intézetének kutatója kapja a L'Oréal–UNESCO-díjat a dengue-láz kezelésében végzett úttörő munkájáért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!