Hazaárulás gyanújával vitték be egy orosz kiberbiztonsági szervezet fejét, a vezető tagadja a vádakat

2021. szeptember 29. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulás gyanújával vették őrizetbe Ilja Szacskovot, a Group IB orosz kiberbiztonsági vállalat vezetőjét és alapítóját. Szacskov tagadja, hogy elárulta volna a hazáját, vagy együttműködött volna külföldi hírszerzőkkel, írja az MTI.

Szacskovot két hónapos előzetes letartóztatásban helyezték. A törvényszék más információkkal nem szolgált, mivel a bűntetőjogi eljárás anyagait titkosították. A Group IB szerda reggel megerősítette, hogy előző napon házkutatást tartottak a vállalat moszkvai központjában, de nem tudják ennek okát. A cég közölte, hogy a felhasználók és a partnerek kiszolgálása zavartalan.

A TASZSZ egyik informátora szerint Szacskov tagadja, hogy köze lenne a bűnökhöz, amikkel vádolják. Mint fogalmazott, Szacskov nem ismeri el, hogy elárulta a hazáját, „tekintélybeli és nemzeti kárt” okozva Oroszországnak, és azt sem ismeri el, hogy együttműködött más országok hírszerzésével.

A Group IB kibertámadások észlelésével és megakadályozásával, az interneten elérhető szellemi tulajdon védelmével foglalkozik. Az egyik vezető orosz kiberbiztonsági vállalat, amelynek kliensei között hazai és külföldi bankok, energiaipari és távközlési cégek vannak, de az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is igénybe veszi a szolgáltatásait.

Ilja Szacskov, a Group IB orosz kiberbiztonsági vállalat vezetője – Fotó: Valeriy Melnikov / Sputnik / AFP

A Forbes magazin 2016-ben a világ legsikeresebb harminc évnél fiatalabb vállalkozói közé sorolta Szacskovot, aki tagja az Állami Duma (alsóház) és az orosz külügyminisztérium szakértői bizottságainak is.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!