Először került női miniszterelnök Tunézia élére

2021. szeptember 29. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nadzsla Buden Ramadánt nevezte ki szerdán Kaisz Szaíd tunéziai elnök az afrikai ország miniszterelnökének, egyúttal felkérte, hogy „a lehető leggyorsabban” alakítson új kormányt, írja az MTI.

A kevéssé ismert, korábban a Világbanknál dolgozó, mérnök végzettségű Ramadán személyében első alkalommal neveztek ki nőt Tunézia miniszterelnökének. Szaíd elnök hangsúlyozta, hogy ez „történelmi jelentőségű” Tunéziában, a lépés szerinte „tiszteletadás a tunéziai nőknek”.

Nadzsla Buden Ramadán – Fotó: TUNISIAN PRESIDENCY / AFP
Nadzsla Buden Ramadán – Fotó: TUNISIAN PRESIDENCY / AFP

Tunézia a 2011-es „arab tavasz” bölcsőjeként is ismert, az arab tavasz az 1848-as népek tavasza után kapta a nevét: az akkori kormányellenes tüntetéssorozat több arab államon is végigsöpört.

Tunézia elnöke júliusban felfüggesztette a parlament működését, menesztette a kormányfőt, és rendkívüli intézkedések életbe léptetésével és az alkotmány egyes részeinek felfüggesztésével kiterjesztette törvényhozói és végrehajtó hatalmi jogköreit.

Az intézkedések nyomán tüntetések törtek ki az országban, múlt héten is még ezrek vonultak ki Tunisz utcáira, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a gyakorlatilag rendeleti úton kormányzó elnökkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!