Beavatkozott az ukrán belügyekbe, kitiltották az országból Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselőt

2021. szeptember 28. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tiszteletbeli székely, Tilki Attila szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő tavaly december óta nem léphet be Ukrajna területére, mert az ukrán titkosszolgálat szerint beavatkozott az ország belügyeibe, írja a Szabad Európa.

Az Ukrán Titkosszolgálat (SZBU) többek között szeparatizmussal vádolja Tilkit, aki legkorábban 2023 decemberében léphet újra az országba, a képviselő nem hozta nyilvánosságra a kitiltást.

Az SZBU megerősítette a Szabad Európának a kitiltást:

„Tájékoztatjuk, hogy Tilki Attila, magyar tisztviselő az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020.12.10 kezdődően három évig nem léphet be Ukrajna területére. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jogi tájékoztatás, jogi tanácsadás és jogi kérdésekben történő felvilágosítás nyújtását Ukrajna ”Az ingyenes jogi segítségnyújtásról„ szóló törvényének 9. cikkében meghatározott szervezetek végzik. Ukrajna Biztonsági Szolgálata nem szerepel az ilyen szervezetek között”

Nem fejtették ki, pontosan milyen beavatkozásról van szó, illetve arra sem válaszoltak, az elmúlt 5 évben hány magyar politikust tiltottak ki az országból.

Tilki kitiltása azért is problémás, mert a Nemzeti Összetartozás parlamenti bizottságának tagjaként a feladatai közé tartozik a Kárpát-medencében és a diaszpórában működő magyar politikai, egyházi és civil szervezetekkel való kapcsolattartás is. A szankció ellenére a Nemzeti Összetartozás feladatainak ellátásáról napi szinten rekord mennyiségben posztol a Facebookra például ilyeneket:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!