Berlinben arról népszavaztak, hogy közel 240 ezer lakás kerüljön át magánkézből a közvagyonba

2021. szeptember 27. – 10:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Berlinben népszavazást tartottak, ennek tárgya az volt, hogy a nagy, magánkézben lévő, nyereségorientált cégcsoportok lakásai közösségi kézbe kerüljenek-e (magyarán kisajátítsa-e őket a helyi állam) – írja a Tagesspiegel.

A szavazáson a résztvevők 56,4 százaléka szavazott igennel a feltett kérdésre, ami arról szólt, ragadjon-e meg a szenátus minden eszközt, hogy az ingatlanok közösségi kézbe kerüljenek. Az intézkedés (amennyiben megvalósulna) azokat a társaságokat érintené, amelyek több mint háromezer bérlakást üzemeltetnek. A népszavazással a berlini szenátust, vagy inkább a mostani németországi választások után alakuló leendő koalíciót arra szólítják fel arra, hogy hozzon erre a célra jogszabályt.

A kezdeményezés szóvivője, Rouzbeh Taheri arról beszélt a lapnak, hogy „ki akarják űzni az ingatlancápákat” Berlinből. A céljuk, hogy az érintettek kárpótlásával, de közösségi vagyonba kerüljenek ezek a bérlakások: nagyjából közel 240 ezer ingatlan. Több német párt, az SPD, a CDU, az AfD és az FDP ellenzi a kisajátításokat. A zöldek szerint egy ilyen lépés „utolsó lehetőségként jöhetne szóba”. A szenátus becslései szerint a kártérítési költségek 29-36 milliárd eurót tennének ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!