Egy magyar férfi iszlamista terrorszervezeteket reklámozott Németországban, letartóztatták

2021. szeptember 27. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak egy magyarországi születésű férfit, aki harcra buzdító, „dzsihadista” tartalmakat tett közzé német online felületen – írja a Budapest Környéki Törvényszék közleménye alapján az MTI.

A férfit a német hatóságok és a Terrorelhárítási Központ (TEK) együttműködésének köszönhetően sikerült azonosítani és elfogni. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás miatt indított eljárást.

Mint írták, egy németországi székhelyű online felületen különböző felhasználók az Iszlám Államhoz és az Al-Kaidához köthető propagandaterméket tettek közzé. A német hatóságok szerint a Magyarországon született férfi 2018-ban és 2019-ben összesen 18 file-t töltött fel a felületre.

Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról.

Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára. Ezt követően az e-mail címek alapján felderítették a gyanúsított szolgáltatóját, illetve IP-címeit. Mindemellett a férfinak az egyik közösségi oldalon is volt profilja, amelyből a lakhelye is kiderült.

Az ügyészi indítvány szerint az ügyben terrorcselekmény előkészítésének gyanúja is felvetődhet, valamint a férfi az ügyben érintett további személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást megnehezítheti.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve egy hónapra elrendelte a letartóztatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!