Együtt léptek fel a tudósok az Adriai-tenger védelméért Horvátországban

2021. szeptember 27. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvános felhívást küldött a parlamenthez és a kormányhoz horvát tudósok egy csoportja. Arra szólították fel az irányítókat, hogy mielőbb fogadjanak el konkrét cselekvési tervet az Adriai-tenger védelmére, amely szerintük elengedhetetlen a horvát társadalom fenntartható fejlődéséhez, írja az MTI.

Szerintük az Adriai-tenger szakmai és tudományos kutatása évek óta folyik, de hiány van rendszerszintű kutatásokban, amelyek megmagyaráznák a változásokat. A változások szerintük visszafordíthatatlanok, az Adriai-tenger hőmérsékletének emelkedése a tengerszint és a sótartalom növekedéséhez vezet, valamint fokozott rétegződést eredményez, ami közvetlen hatással van a tengeri áramlatok körforgására és viharhullámok megjelenésére.

Az Adriai-tengerben egyre több nem őshonos faj jelenik meg, trópusi halak, algák, baktériumok és kocsonyás organizmusok. Sokan közülük idegenhonos (invazív) fajok és gyakran mérgezőek. Emiatt csökken a biológiai sokféleség, egyre gyakoribb jelenség a fitoplankton-virágzás és a medúzák tömeges megjelenése, amely negatív hatással van a turizmusra is – írták.

A tudósok szerint a turisztikai tevékenységek az éghajlatváltozással együtt gyakorolják a legnagyobb nyomást az Adriai-tengerre. A szennyvízzel és az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel nagy mennyiségű káros anyag jut a tengerbe, amely a táplálékláncon keresztül halmozódik fel a tengeri élőlényekben. Közvetlen veszélyt jelentenek továbbá az ellenőrizetlen partmenti építkezések is. Aggódnak a műanyag és egyéb hulladékok problémája miatt is.

A felhívásban azt kérik az érintett intézményektől, hogy tegyenek konkrét lépéseket a probléma megoldására. Javasolták egy tudományos tanácsadó testület létrehozását is.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!