A szavazatok újraszámlálása után kiderült, mégsem lesz több a nő az izlandi parlamentben, mint a férfi

2021. szeptember 26. – 17:15

frissítve

A szavazatok újraszámlálása után kiderült, mégsem lesz több a nő az izlandi parlamentben, mint a férfi
A zöldpárti Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök, miután szeptember 25-én szavazott Reykjavikban – Fotó: Arni Torfason/AP/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati választás első eredményei alapján még úgy tűnt, hogy Európában először Izlandon alakulhat olyan parlament, amelyben több a nő, mint a férfi. A szavazatok újraszámlálása után azonban kiderült, hogy marad a szűk férfi többség.

Vasárnap délután a Bloomberg még azt írta, hogy az izlandi parlament, az Althingi (Alþingi) 63 mandátumából 33-at, azaz 52 százalékot női politikusok nyertek meg a szombati szavazáson. A szavazatok újraszámlálása után azonban valamelyest átalakult a mandátumok eloszlása, és a végső eredmény szerint a 63 helyen végül 30 nő és 33 férfi osztozik, írta a BBC.

Európában így továbbra sincs női többségű parlament. A mostani izlandi női arányhoz a svéd parlamentben hasonló a női politikusok aránya (47 százalék).

A Reuters az Interparlamentáris Unió adataira hivatkozva azt írja: a világon csak három országban magasabb a nők aránya 50 százaléknál a nemzeti törvényhozásokban: Ruandában, Kubában és Nicaraguában. Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben fele-fele arányban vannak nők és férfiak a parlamentben. Magyarországon a parlamenti képviselők között 13 százalék a nők aránya. Máltával együtt az Európai Unióban nálunk a legalacsonyabb ez a szám.

Az izlandi választásokon megerősítette többségét az eddigi izlandi kormánykoalíció, amelyet a Baloldali-Zöld Mozgalom, a konzervatív Függetlenségi Párt és a Haladó Párt nevű centrista agrárpárt alkot a zöldpárti Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök vezetésével.

A választási kampány egyik fő témája a klímaváltozás volt, de sokat számított, hogy a kormánykoalíció jól kezelte a koronavírus-járványt, és a turizmusnak erősen kitett gazdaság átvészelte a válságot.

A kormánykoalíciónak 35 képviselője volt a parlamentben, most 37-re növelték a képviseletüket, írja a Bloomberg a RUV közszolgálati műsorszolgáltatóra hivatkozva.

A 2017-es választásokhoz hasonlóan a konzervatívok lettek a legerősebb párt, most a voksok 24 százalékát szerezték meg. A 2017-es választások után a Függetlenségi Párt egy ideig ellenzékben volt, később vették be a koalícióba, miután kikerültek a kormányból a szociáldemokraták.

A választás előtt mind a három kormánypárt közölte, hogy ha ismét többségük lesz, akkor hajlandók tárgyalni a további együttműködésről. A 370 ezer lakosú szigetországban 255 ezer a szavazásra jogosultak száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!