Senki kedvéért nem mondanának le a kézlevágásokról a tálibok, hamarosan jönnek a kivégzések is

2021. szeptember 24. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Újrakezdődnek Afganisztánban a kivégzések és a kézlevágásos büntetések – jelentette be Nooruddin Turabi, a tálibok „börtönminisztere”.

Turabi a tálibok között is keményvonalas irányzatba tartozik, az AP hírügynökségnek adott interjújában azzal az ismerős érvvel utasította el a korábbi tálib nyilvános büntetéseket, hogy a külföld ne avatkozzon be Afganisztán belügyeibe. Amikor a kilencvenes években a tálibok először hatalomra jutottak, rendszeresen tartottak nyilvános kivégzéseket és kézlevágásokat, ezekre időnként emberekkel teli kabuli stadionokban került sor.

„Mindenki kritizált minket a stadionokban végrehajtott büntetések miatt, de mi soha nem mondtunk semmit az ő törvényeikről és büntetési formáikról. Senki nem mondhatja meg, hogy milyen törvényeink legyenek. Az iszlámot követjük, és törvényeinket a Korán alapján hozzuk”

– mondta a fehér turbános, egyik szemét és lábát még a szovjetek elleni háborúban elveszítő Turabi az interjúban. Mint a Guardian írja, a kilencvenes években ő volt a tálib igazságügy- és értékek terjesztéséért felelős miniszter. Akkor olyan jogrendet vezettek be, hogy az elítélt gyilkosok sorsáról végső soron az áldozatok családtagjai dönthettek: elfogadják a kárpótlásként meghatározott pénzösszeget, vagy saját kezűleg hatják végre a golyó általi ítéletet. A tolvajokat kézlevágással büntették. Most ezt akarják ismét visszahozni.

„A kézlevágások nagyon fontosak a közbiztonság szempontjából”

– mondta Turabi, és a büntetés elrettentő, bűnmegelőző hatását ecsetelte. Arról, hogy ismét nyilvánosak lesznek-e a kivégzések, lesznek-e meccsek helyett publikus amputálások stadionokban, még nem döntöttek, a részleteket még ezután kell majd kidolgozni – mondta a tálib miniszter.

A tálibok változó kommunikációját mutatja, hogy a tálibok között is radikálisnak számító Turabi most hajlandó volt egy nőnek interjút adni – a nemzetközi hírügynökség ugyanis egy női munkatársát küldte hozzá. A kilencvenes években ugyanő még ordítva küldött ki egy női újságírót egy sajtótájékoztatóról, az emiatt felszólaló férfinak pedig ott rögtön lekevert egy hatalmas pofont. A miniszter akkoriban híres volt arról is, hogy autókból tépett ki a rádióból kazettákat, a megsemmisített, fákra aggatott szalagok több száz méteren lengtek a szélben. Ehhez képest most azt hangsúlyozza, hogy már megváltoztak, engedik például a mobiltelefont, fotót, videót, tévét is. A médiához is máshogy állnak hozzá; mint Turabi hangsúlyozta: „Most nem százakat, hanem milliókat érünk el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!