Több száz embertől csalt ki pénzt az interneten egy legalább százfős, főleg olaszokból álló bűnbanda

2021. szeptember 20. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol és az olasz rendőrség az Europol támogatásával felszámolt egy több mint 100 tagú, a maffiához kötődő internetes bűnözői csoportot, amelynek tagjait online elkövetett csalással, pénzmosással, kábítószer-kereskedelemmel és más vagyon elleni bűncselekményekkel vádolnak – közölte az uniós tagállamok közötti bűnüldözői együttműködést irányító hatóság hétfőn.

A gyanúsítottak több száz áldozattól pénzt csaltak ki adathalászat, telefonkártyacserés trükkök és hamis üzleti emailek révén, majd a nyereséget illegális fedőcégek széles hálózatán keresztül tisztára mosták. Csak tavaly mintegy 10 millió euró (kb. 3,5 milliárd forint) haszonra tettek szert.

Az MTI híre szerint a házkutatások során számos elektronikus eszközt, több mint 200 hitelkártyát, telefonkártyákat, értékesítési terminálokat és marihuánatermesztéshez szükséges felszereléseket foglaltak le. Az Europol szerint a tenerifei székhelyű bűnszövetkezet jól szervezett, különböző területekre szakosodott, piramisszerű szerkezetben működött. A banda tagjai között voltak számítógépes, illetve kriptovaluta-szakértők is. A tagok többsége olasz állampolgár, közülük néhányan maffiaszervezetekkel állnak kapcsolatban.

Az Europol a nyomozási művelet során két elemzőt és egy igazságügyi szakértőt küldött a spanyolországi Tenerifére, egy elemzőt pedig Olaszországba. Ezenkívül az Europol finanszírozta három olasz nyomozó kiküldését Spanyolországba, hogy támogassák a spanyol hatóságokat az akció során. A hágai székhelyű szervezet számítástechnikai bűnözési munkacsoportja is támogatta a műveletet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől