Olaszország jövőre népszavazhat a marihuána legalizálásáról

2021. szeptember 19. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hét alatt meglett a népszavazás kiírásához szükséges 500 ezer aláírás – jelentette be Facebook-oldalán a marihuána legalizálásáért kampányoló olasz szervezet (a határidő egyébként szeptember 30 volt ehhez). Így lehetővé vált, hogy jövőre népszavazást írjanak ki a kérdésben Olaszországban.

Olaszország 1993-ban dekriminalizálta a marihuána fogyasztását, a nagyüzemi termesztés és árusítás azonban máig illegális (sőt, egy 2006-os törvény nagyon erősen súlyosbította a büntetési tételeket, igaz, 2014-ben ezt visszavonták). A kis mennyiségű termesztést már nem büntetik, dílerkedésért viszont 10 év börtön is járhat.

A rendszeres marihuánafogyasztók számát 6 millióra becsülik Olaszországban. A népszavazás kezdeményezői szerint a legalizáció jelentős erőforrásokat szabadítana fel a rendőrségnél, amit komolyabb bűnügyek felderítésére tudnának fordítani, illetve évi 7 milliárd eurónyi adóbevételt is hozna az államnak.

A népszavazási kezdeményezést a legfelsőbb bíróság fogja elbírálni, és megállapítani, hogy ütközik-e az alkotmánnyal, majd, ha zöld utat kap, az elnök jelöli ki a szavazás dátumát. Ez minden bizonnyal 2022-re fog csúszni.

(CNN)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!