Csak az a kérdés, hogy mennyivel győz Putyin pártja

2021. szeptember 17. – 05:32

frissítve

Csak az a kérdés, hogy mennyivel győz Putyin pártja
Kadétok szavaznak a távol-keleti Vlagyivosztokban – Fotó: Reuters / Tatiana Meel

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz választók péntektől három napig szavaznak a szövetségi parlament alsóházának új összetételéről. Ezzel egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől harminckilenc regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is. Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartanak. A választásokon Oroszországban 96 ezer szavazóhelyiségben 108 millió, az ország határain kívül kétmillió jogosult adhatja le voksát, olvasható az MTI összeállításában.

Az állami duma 450 ötéves mandátumáért tizennégy párt 5822 jelöltje és 10 független jelölt mérkőzik meg, 225 képviselőt egyéni választókörzetben és ugyanennyit listán fognak megválasztani. Egyéni választókörzetekben 2020 jelölt indul. Listán átlagosan 17, egyéniben pedig kilenc aspiráns küzd egy-egy mandátumért.

Az előrejelzések szerint a választásokon a kormányzó Egységes Oroszország megőrzi többségét, de az egyik nagy kérdés az, hogy megtartja-e az alkotmányos többségét is.

A választások megfigyelésére tizenhét nemzetközi szervezet kapott meghívást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE). Az ODIHR volt az egyetlen, amely ezt elutasította, mert ötszáz megfigyelőt akart küldeni, míg Moszkva hatvan helyet ajánlott fel.

Az Egységes Oroszország pártot Vlagyimir Putyin, Dmitrij Medvegyev és több más orosz politikus alapította 2001-ben. A párt ideológiájának az orosz konzervativizmust, illetve egy, a jobboldalt és baloldalt egyaránt magába foglaló centrizmust hirdette. 2003 óta folyamatosan abszolút többséggel kormányozza az országot. (Wikipédia)