Jövőre már csak egy olyan állama lesz Ausztráliának, ahol nem törvényes az aktív eutanázia

2021. szeptember 16. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztráliai Queensland állam parlamentje csütörtökön engedélyezte végstádiumú halálos betegek számára az aktív eutanáziát – írja az MTI.

Queensland Ausztrália hat állama közül az ötödik, ahol lehetővé tették az aktív eutanáziát. Legelőször Victoria államban fogadtak el hasonló jogszabályt 2019-ben, Queenslandben most 93 képviselőből 61 szavazott a törvény elfogadására. Egyedül az ország legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben nem vált még törvényessé az eutanázia.

A szövetségi területeknek – köztük az Északi Területnek – nincs olyan mértékű autonómiájuk, mint az államoknak, ezért a szövetségi parlament megtiltotta, hogy törvényt hozzanak a kérdésben. A világon elsőként az Északi Területen engedélyezték az aktív eutanáziát 1995-ben, de mivel ez nem állam, a szövetségi parlament két évvel később megtehette, hogy érvénytelenítette a jogszabályt.

Queenslandben 2023 januárjától válik majd törvényessé az aktív eutanázia. A jogszabály szerint a végstádiumú halálos betegek akkor kérvényezhetik, hogy vessenek véget életüknek, ha orvosi vélemény szerint nincs már hátra több idejük egy évnél, beszámíthatók, és nem állnak kényszer alatt.

Steven Miles, az állam miniszterelnök-helyettese az mondta: a törvény segítségével enyhíthetővé válik a fájdalom és a szenvedés. A jogszabály ellenzői amiatt aggódnak, hogy az életvégi betegellátás alulfinanszírozottsága miatt egyes betegekre nyomás nehezedhet, hogy véget vessenek életüknek. Miles ezzel szemben úgy véli, hogy a palliatív – csak a tüneteket enyhítő – gondoskodás és az aktív eutanázia egymást kiegészítő politikák, amelyek több lehetőséget biztosítanak a végstádiumú betegeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!