Átneveznék Új-Zélandot a maori őslakosok, Aotearoa lenne az új hivatalos neve

2021. szeptember 14. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Petíciót indított az őslakosokat képviselő párt, hogy átnevezzék Új-Zélandot, írja az MTI. Az ország új hivatalos neve a maorik által használt Aotearoa lenne, ami a maorik nyelvén azt jelenti, hogy „a hosszú fehér felhő földje”. Azt is szeretnék elérni, hogy 2026-ra a települések és a helységnevek is visszakapják a gyarmatosítás előtti, maori elnevezésüket, közölték a Pati Maori párt társvezetői, Rawiri Waititi és Debbie Ngarewa-Packer. Az online petíciót 2,5 óra alatt 3 ezren írták alá.

„Rég itt lenne az ideje, hogy a maori nyelvet visszaállítsák az ország az első számú és hivatalos nyelvévé. Polinéz ország vagyunk, Aotearoa a nevünk” – fogalmazott Rawiri Waititi. Szerinte az elnevezés egyesítené, mintsem megosztaná az országot. „Új-Zéland egy holland elnevezés, még maguk a hollandok is megváltoztatták az országuk nevét (Hollandról Netherlands-re – a szerk.), az istenit!”. Az őslakosoknak elegük van a maori elnevezések megcsúfításából és semmibevételéből, mondta. „Ez a 21. század, változások kellenek”. Az angol és az új-zélandi jelnyelv mellett a maori az egyik hivatalos nyelv Új-Zélandon, 49 éve tették meg azzá.

Debbie Ngarewa-Packer ehhez annyit fűzött hozzá, hogy az oktatási rendszerben előírt gyarmati agenda is azt eredményezte, hogy a maori nyelv ismerete 90 százalékról 26 százalékra szorult vissza 1910 és 1950 között az őslakosok körében, manapság pedig 20 százalék körüli.

Új-Zélandon egyébként egyre több vállalkozás, politikus és állami hivatal használja az Aotearoa elnevezést. Jacinda Ardern miniszterelnök tavaly azt mondta, hogy nincs napirenden a hivatalos névváltoztatás lehetősége, de pozitívnak tartja, hogy egyre gyakrabban használják szinonimaként a maori elnevezést. Jobboldali pártok viszont ellenzik az Aotearoa használatát.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom