Károly herceg üdvözölte a magyarokat az országaink százéves diplomáciai kapcsolata alkalmából

2021. szeptember 14. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A londoni magyar nagykövetség közzétett egy videót, amelyben Károly walesi herceg a magyar népet és Áder János köztársasági elnököt üdvözli abból az alkalomból, hogy az Egyesült Királyság és Magyarország éppen száz éve tart fenn diplomáciai kapcsolatot.

Károly néhány mondatot magyarul is beszél a felvétel elején és végén, a kettő között pedig anyanyelvén eleveníti fel a brit–magyar viszony szebb pillanatait. A herceg azt mondja, a mai napig erősek a kétoldali együttműködések az országaink között, és reméli, hogy Magyarország partner lesz olyan kihívásokkal való megküzdésben, mint a globális környezeti katasztrófa. Megemlíti, hogy az Egyesült Királyságban él a legtöbb magyar a Kárpát-medencén kívül, ami miatt a két ország közti kapcsolat különösen erős, és olyan történelmi példákat is felhoz a britek és magyarok együttműködésére, mint a Lánchíd felépítése (ezen a projekten több brit is dolgozott kiemelt pozícióban, a tervezője William Tierney Clark építész, főmérnöke pedig Adam Clark volt).

Károly visszaemlékszik, hogy apja, a nemrég elhunyt Fülöp herceg kétszer járt Magyarországon (másodjára a királynő is elkísérte), és ő maga szintén kétszer látogatott ide mostanáig. Megemlíti, hogy az egyik alkalommal találkozott Makovecz Imrével, de a magyar hagyományok a Buckingham palotába is elkísérték, ugyanis a 60. és 70. születésnapi ünnepségén fellépett Pál István Szalonna és bandája. A teljes köszöntőt itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!