Több mint 1400 delfint mészároltak le a Feröer szigeteken úgynevezett „hagyományból”

2021. szeptember 14. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1400 delfint mészároltak le vasárnap a Dán Királysághoz tartozó Feröer szigeteken, írja az MTI és az NZZ.

A nem kereskedelmi célú, hanem a helyi élelmiszer-ellátás részét képező cetvadászatot legalább a 10. század óta űzik itt. Évente közel ezer hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin esik áldozatául a feröeri nyelven grindadrápnak nevezett mészárlásnak. A delfinölés hosszú ideje hatalmas vitákat vált ki, még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését, az egyesület jelenlegi elnöke pedig a szigetek hírnevéért aggódik a delfingyilkosságok kapcsán.

Az egyesület mostani elnöke arról is beszélt, hogy itt az idő, hogy komolyan megtárgyalják, megengedhető-e a továbbiakban a vadászat. A Sea Shephard környezetvédelmi szervezet egy hosszú videót tett közzé a Facebookon, ezen látható, ahogy férfiak kirángatják az állatokat a partra a vértől vörössé vált vízből. A szervezet szerint ez a legnagyobb csoport tengeri emlős, amelyet valaha egyetlen akció során megöltek a Feröer szigeteken. A videót itt is meg lehet nézni, de az csak erős idegzetűeknek ajánlott.

„A vadászat értelmetlen és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg”

– kritizálta a történteket az OceanCare tengervédelmi szervezet. A cetmészárláskor az állatokat hajókkal és csónakokkal hajtják be egy öbölbe, itt leölik őket, majd húsukat szétosztják a résztvevők között.

A mostani eset után több petíciót is indítottak a mészárlások megszüntetésére, melyeket itt és itt lehet aláírni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!