Bulgáriában idén már harmadszor lesznek országgyűlési választások

2021. szeptember 11. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

November 14-én tartják meg Bulgáriában az újabb, idén már a harmadik országgyűlési választásokat – jelentette be Rumen Radev bolgár államelnök szombaton azután, hogy a parlament elfogadta a 2021. évi költségvetés módosítását. Ugyanezen a napon tartják az elnökválasztás első fordulóját a balkáni országban, írja az MTI.

Bulgáriában az áprilisban tartott, „rendes” parlamenti választások után egyik pártnak sem sikerült kormányt alakítania. A szavazást ezért júliusban megismételték.

A július 11-i voksoláson egy televíziós talk-show házigazdájaként és énekesként ismert Szlávi Trifonov vezette új párt, a rendszerellenes Van Ilyen Nép (ITN) szerezte a legtöbb szavazatot, de nem sikerült sem neki, sem más formációnak kormányt alakítania.

Áprilisban elveszítette kormányzó többségét a Bulgáriát csaknem tíz éven át irányító, Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette jobboldali párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB). A GERB támogatottsága jelenleg közel azonos az ITN pártéval.

Felmérések szerint ha most tartanák a választást, akkor e két párt mellett négy kisebb párt, a szocialisták, a török kisebbség pártja és két protesztpárt, a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát zöldpárt, valamint a Talpra, BG! Jövünk! küldhetne képviselőket a 240 tagú országgyűlésbe, vagyis megint igen töredezett parlament jönne létre, és továbbra is nehéz lenne a kormányalakítás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!