Dániában az összes járványügyi korlátozást eltörölték

2021. szeptember 10. – 20:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Unión belül elsőként minden járványügyi korlátozást megszüntettek Dániában, miután az ország elérte a 80 százalékos átoltottságot – írja a Guardian.

A skandináv országban a 12 évnél idősebb lakosok több mint 80 százaléka kapta meg mindkét dózist, ezért a dán kormány már nem tekinti „társadalomra nézve kritikus” betegségnek a koronavírust.

A korlátozások feloldása fokozatosan történt, az utolsó intézkedést, a nightclubokban kötelező védettségi igazolványt pénteken törölték el. Az országban akkor kezdtek el nyitni, amikor az 50 éven felüliek nagy része már mindkét dózist megkapta. Augusztus 14. óta a tömegközlekedési eszközökön már nem volt kötelező a maszk viselése, és a legtöbb helyen, étteremben, sporteseményeken, rendezvényeken sem kellett a védettségi igazolványt bemutatni.

„Nem mondanám, hogy túl korai lenne. Kinyitottuk az ajtót, de jeleztük, hogy szükség esetén be is zárhatjuk azt” – mondta Søren Riis Paludan, az Aarhus Egyetem virológus professzora.

A kötelező maszkviselés csupán a reptereken maradt meg, igaz, a lakosságnak orvosnál, tesztpontokon és a kórházakban is javasolják, illetve továbbra is ellenőrzik az országba beutazó külföldieket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!