Egy, a koronavírusnál sokkal halálosabb vírustól tartanak India egyik délnyugati államában

2021. szeptember 7. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az India délinyugati részén található Kerala államban, Kozhikode város egyik kórházában vasárnap meghalt egy Nipah-vírussal megfertőződött, 12 éves fiú. Az egészségügyi hatóságok ezután több száz olyan embert különítettek el, akik érintkeztek a ritka fertőzésben elhunyt gyerekkel, hogy elejét vegyék egy újabb járvány kitörésének – írja az ABC News.

A fiúval közvetlenül érintkező elsődleges kontaktszemélyek (összesen nyolc ember) tesztje negatív lett, jelentette be kedden Kerala állam egészségügyi minisztere. A nyolc elsődleges kontaktszeméllyel együtt összesen 48 embert tartanak kórházban megfigyelés céljából.

Védőruhát viselő mentősök temetnek el egy Nipah-vírusban elhunyt 61 éves férfit a keralai Kozhikode-ban 2018. május 24-én – Fotó: E Gokul / The Times of India / The Times of India via AFP
Védőruhát viselő mentősök temetnek el egy Nipah-vírusban elhunyt 61 éves férfit a keralai Kozhikode-ban 2018. május 24-én – Fotó: E Gokul / The Times of India / The Times of India via AFP

A Nipah-vírust legelőször egy 1990-es évek végi malajziai járvány kitörésekor azonosították. Gyümölcsdenevérekkel és sertésekkel való érintkezés útján, illetve emberről emberre terjedhet. Ez a vírus magas lázat, görcsöket és hányást okozhat, nincs ellene védőoltás és gyógyítani sem tudják, az orvostudomány jelenlegi állása szerint.

A WHO szerint a vírus halálozási aránya 40 és 75 százalék közé tehető, vagyis sokkal halálosabb, mint a koronavírus.

A dél-indiai államban nem először ütötte fel a fejét, 2018-ban több mint egy tucat, Nipah-vírussal megfertőződött ember halt meg itt. Ezúttal az aggodalmat fokozza, hogy jelenleg épp Keralában a legmagasabb a napi Covid–19-es megbetegedések száma. A hétfőn Indiában regisztrált több mint 31 ezer új eset csaknem kétharmada ebből az államból való volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!