Egy, a koronavírusnál sokkal halálosabb vírustól tartanak India egyik délnyugati államában

2021. szeptember 07. – 18:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az India délinyugati részén található Kerala államban, Kozhikode város egyik kórházában vasárnap meghalt egy Nipah-vírussal megfertőződött, 12 éves fiú. Az egészségügyi hatóságok ezután több száz olyan embert különítettek el, akik érintkeztek a ritka fertőzésben elhunyt gyerekkel, hogy elejét vegyék egy újabb járvány kitörésének – írja az ABC News.

A fiúval közvetlenül érintkező elsődleges kontaktszemélyek (összesen nyolc ember) tesztje negatív lett, jelentette be kedden Kerala állam egészségügyi minisztere. A nyolc elsődleges kontaktszeméllyel együtt összesen 48 embert tartanak kórházban megfigyelés céljából.

Védőruhát viselő mentősök temetnek el egy Nipah-vírusban elhunyt 61 éves férfit a keralai Kozhikode-ban 2018. május 24-én – Fotó: E Gokul / The Times of India / The Times of India via AFP
Védőruhát viselő mentősök temetnek el egy Nipah-vírusban elhunyt 61 éves férfit a keralai Kozhikode-ban 2018. május 24-én – Fotó: E Gokul / The Times of India / The Times of India via AFP

A Nipah-vírust legelőször egy 1990-es évek végi malajziai járvány kitörésekor azonosították. Gyümölcsdenevérekkel és sertésekkel való érintkezés útján, illetve emberről emberre terjedhet. Ez a vírus magas lázat, görcsöket és hányást okozhat, nincs ellene védőoltás és gyógyítani sem tudják, az orvostudomány jelenlegi állása szerint.

A WHO szerint a vírus halálozási aránya 40 és 75 százalék közé tehető, vagyis sokkal halálosabb, mint a koronavírus.

A dél-indiai államban nem először ütötte fel a fejét, 2018-ban több mint egy tucat, Nipah-vírussal megfertőződött ember halt meg itt. Ezúttal az aggodalmat fokozza, hogy jelenleg épp Keralában a legmagasabb a napi Covid–19-es megbetegedések száma. A hétfőn Indiában regisztrált több mint 31 ezer új eset csaknem kétharmada ebből az államból való volt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom