A 4 ezer, Afganisztánból kimenekített ember közül húsznál találtak biztonsági kockázatot a németek

2021. szeptember 6. – 21:03

frissítve

A 4 ezer, Afganisztánból kimenekített ember közül húsznál találtak biztonsági kockázatot a németek
A afganisztáni kimenekítési akcióból visszatérő német katonák a wunstorfi légibázison – Fotó: Daniel Reinhardt/DPA/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Afganisztánból Németországba menekített 4 ezer ember közül 20 embert szűrtek ki a biztonsági átvilágításon, írja az MTI. Az átvilágítás eredményeképp találtak egy volt minisztert, de kiszűrtek a terrorelhárítás adatbázisában szereplő személyeket is, és nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket is.

A szövetségi belügyminisztérium új összesítése alapján eddig 4921 olyan ember érkezett Németországba, akiket a német hadsereg (Bundeswehr) vagy valamely szövetséges ország hadserege menekített ki az afgán fővárosból. A 4921 ember közül 469 német és 4129 afgán állampolgár van.

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség a belépéskor végzett ellenőrzésen az afgánok közül húsz „biztonságilag releváns személyt” szűrt ki – mondta Alina Vick, a belügyminisztérium szóvivője a kormány szóvivőinek berlini tájékoztatóján. Az egyes esetekről nem közöltek részleteket, de a szóvivő azt mondta: a biztonsági relevancia nem mindig törvénysértést jelent. Sokféle ok miatt soroltak embereket a biztonsági szempontból külön figyelmet érdemlő személyek közé.

Német lapok beszámolói szerint Horst Seehofer belügyminiszter a napokban egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen ismertetett egyes eseteket. Elmondta, hogy a Kabulból kimenekített, és Németországba szállított afgánok közül kiszűrtek nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket, mások hamis papírokkal próbálkoztak, és találtak négy olyan embert is, akiket korábban éppen Németországból toloncoltak vissza a hazájukba törvénysértés miatt. Az egyik kiszűrt afgán állampolgár miniszter volt a hazájában, többen pedig azért akadtak fenn az ellenőrzésen, mert a nevük szerepel a terrorelhárításért felelős szövetségi és tartományi hatóságok közös adatbázisában.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!