Egységesen fújtak riadót az egészségügyi szaklapok a klímaváltozás hatásai miatt

2021. szeptember 6. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte több mint 200 egészségügyi szaklapban jelent meg vasárnap éjjel egy közös, a világ vezetőihez intézett állásfoglalás, amely a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztet. A Guardian azt írja, hogy a British Medical Journal (kb. Brit Orvosi Folyóirat) szerint ez az első alkalom, amikor ilyen sokan össze tudtak állni, hogy közzétegyék ugyanazt az állásfoglalást.

A világ vezetőinek mindenesetre lesz hol beszélni a problémákról. Alkalmas terep lehet erre a novemberre datált COP26, vagyis a 2021-es ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia. „Az ilyen kulcsfontosságú események előtt mi, az egészségügyi folyóiratok szerkesztői, azonnali intézkedésre szólítunk fel: a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani, meg kell fékezni, lassítani kell a természeti károsodás mértékét, és védeni kell az egészséget” – írják.

A Covid–19 elleni harc fontos, de már nem lehet tovább várni a klímaügyi intézkedésekre. „Sürgős, az egész társadalmat érintő változásokat kell eszközölni, és ezek egy tisztességesebb, egészségesebb vezetnek majd” – írták.

„A gazdagabb nemzeteknek gyorsabbnak kell lenniük, és több támogatást kell biztosítaniuk azoknak az országoknak, amelyeket már most jobban sújt a klímaváltozás. 2021-ben a világnak irányt kell váltania – az egészségünk múlik rajta.”

Az állásfoglalás az egyik legismertebb egészségügyi szaklapban, a Lancetben, a New England Journal of Medicine-ben és további ismert lapokban is megjelenik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!