Az otthon tanulásban sem segítik azt az iskolást Bécsben, aki nem hord maszkot, vagy nem tesztelteti magát

2021. szeptember 6. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

240 ezer gyerek kezdte meg az iskolát szeptember 6-án Bécsben, ám míg Magyarországon lázmérésre, maszkra nincs szükség a belépéshez, ott kötelező maszkot viselni vagy teszteltetni. Bécs külképviseleti irodája a sajtóközleményben azt írta, hogy aki nem hajlandó a fentiek egyikére sem, az nem járhat iskolába, és az otthoni tanuláshoz sem kap segítséget, sem oktatási anyagot. Az első három hétben egy ún. biztonsági szakasz van érvényben, ekkor minden gyereket és tanárt heti háromszor tesztelnek, akkor is, ha oltva vannak. Ötödikig heti egyszer, ötödiktől pedig heti kétszer kell PCR-tesztet alkalmazni, egyébként mást is elfogadnak, például gargarizálós tesztet is.

A szabályok alól a tanárok sem képeznek kivételt: aki nem teszteli magát, vagy nem hord maszkot, nem taníthat tovább, hosszú távú vonakodás esetén pedig szolgálati jogviszonyát is felfüggesztik. Négy tanár járt így az előző iskolaévben. Szülők és külsős dolgozók csak oltva, tesztelve vagy a koronavírusból való felgyógyulásukat igazoló dokumentummal léphetnek be az iskola területére.

Heinz Fassmann oktatási miniszter egy bécsi általános iskola tanévnyitóján azt mondta, hogy a biztonsági szakaszt követően a járványügyi intézkedéseket a regionális fertőzöttségi mutatókhoz fogják igazítani. Mint mondta, a szűrővizsgálatok ezután addig működnek majd önkéntes alapon, amíg egy hét alatt a százezer főre jutó fertőzöttek száma száz alatt marad. Az MTI híre szerint ha a százezer főre jutó fertőzöttségi mutató 100 és 200 közé emelkedik, akkor mindenkinek kötelező lesz a kültéri maszkviselés, és heti három teszt azoknak, akiket nem oltottak be.

Ausztria három keleti tartományában – Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban – hétfőn 490 ezer gyereknek kezdődött el az új tanév, további hat tartományban mintegy 650 ezer gyerek még egy hétig élvezheti a nyári szünetet.

Az országban az elmúlt 24 órában 1 429 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 697 510 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 579, az intenzív kezelésre szorulók 170-en vannak. A Covid–19 szövődményeibe az elmúlt napon nyolcan haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 801-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 669 622.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!