A szárazföldön menekítettek ki Afganisztánból négy amerikait

2021. szeptember 6. – 20:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok négy amerikai állampolgárt menekített ki szárazföldi úton Afganisztánból egy szomszédos országba – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium. A tárca közlése szerint elősegítették négy amerikai állampolgár távozását Afganisztánból, és az amerikai nagykövetség üdvözölte az embereket, amint átlépték a határt egy harmadik országba. A minisztérium azt nem közölte, hogy mely állam területére menekítették ki az embereket, írja az MTI.

Ronny Jackson amerikai képviselő a Twitteren azt írta: a négy amerikai a texasi választási körzetéből származik, és több életveszélyes fenyegetés után sikerült elhagyniuk az országot.

Ez az első közlés amerikai kimenekítettekről a radikális iszlamista tálibok kezére került országból az Egyesült Államok légi evakuálási missziójának augusztus 31-i befejezése óta. A múlt hónapban a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren keresztül mintegy 124 ezer embert – nyugati országok állampolgárait és afgán segítőket – menekítettek ki. Az amerikai kormány feltételezései szerint nagyjából száz amerikai maradhatott Afganisztánban.

Az amerikai csapatok kivonulásával és azzal, hogy a kereskedelmi járatok elkerülik a kabuli repülőteret, a tálibok megtorlásától tartó afgánok ezreinek nem marad más választásuk, mint a veszélyes szárazföldi út egy szomszédos ország területére.

Több afgán és amerikai állampolgár még légi úton próbálta elhagyni Afganisztánt a kabuli repülőtérről, közölte vasárnap Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának tagja. Állítása szerint a tálibok nem engedték felszállni a gépet. Mások a Mazar-i-Sharif Nemzetközi Repülőtéren várnak arra, hogy felszállhassanak. A tálibok ezt tagadják, és propagandának minősítik az ilyen állításokat.

Az amerikai külügyi tárca vasárnap közétett egy nyilatkozatot, amely szerint nagyjából száz ország ajánlotta fel segítségét a külföldre menekülő afgánoknak. Afganisztán szomszédai (Pakisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Tádzsikisztán és Irán) nem írták alá a dokumentumot. Tádzsikisztán korábban ígéretet tett százezer afgán befogadására, Üzbegisztán pedig arra, hogy engedélyezi a tranzitot területén keresztül az amerikai és esetleg afgán állampolgároknak. Az nem világos, hogy a két ország eddig valójában hány afgánt fogadott be.

Pakisztánban több mint 1,4 millió afgán menekült él, és befogadott átmeneti tartózkodást lehetővé tevő – egy hónapra szóló – tranzitvízumok alapján további kétezer olyan embert a szomszédos országból, akik nyugati katonai missziók, nemzetközi szervezetek, illetve civilszervezetek alkalmazásában álltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!