Ferrari Jo autógyűjteménye és egy díler kínhalála borította a korrupciós bilit Thaiföldön

Legfontosabb

2021. szeptember 5. – 21:13

frissítve

Ferrari Jo autógyűjteménye és egy díler kínhalála borította a korrupciós bilit Thaiföldön
Részlet a biztonsági kamera által rögzített videóból – Forrás: Youtube / Sittra Lawyer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Drogok, sportkocsik, pénz, gyilkosság, korrupció és egy rendőr ezredes, akit sokatmondóan Ferrari Jo néven emlegetnek

– tulajdonképpen ezzel a néhány kulcsszóval le lehet írni azt a történetet, ami az elmúlt napokban lázban tartja Thaiföldet. Egy fiatal drogdílert addig kínoztak egy rendőrőrsön, amíg meg nem fulladt. Az ügy azonban csak azután lett nyilvános, hogy feltehetően egy fiatal rendőr kiszivárogtatta a biztonsági kamera felvételeit. A drogdíler halála miatt menekülő rendőri vezető feladta magát, a házkutatás során luxusvillájában számos drága sportkocsit találtak.

A rendőrségi korrupcióval a mindennapokban találkozó thai emberek között nagy a felháborodás, sokan hangoztatják, hogy meg kellene reformálni az igazságszolgáltatást. Könnyen lehet azonban, hogy nemhogy reform nem lesz, de még igazságszolgáltatás sem, és az ügyet idővel csendben eltussolják a hatóságok, ahogy eddig sokszor tették.

Nem volt elég a kenőpénz

Jirapong Thanapatot és barátnőjét egy hónapja, augusztus 5-én tartóztatták le, miután a férfi állítólag metamfetamint árult a Thaiföld déli részén fekvő Nakhon Sawan városában. A Bangkok Post szerint Thanapatékat legalább 100 ezer tablettával kapták el, így őt és barátnőjét bevitték a helyi rendőrőrsre. Azt, hogy ott mi történt, később egy fiatalabb rendőrtiszt által beadott panasz és egy kiszivárogtatott videó alapján lehetett rekonstruálni.

A rendőrök állítólag egymillió bahtot (kb. 9 millió forintot) kértek Thanapattól azért cserébe, hogy mindkettőjüket elengedjék, amibe a férfi bele is ment. Itt jött a képbe a helyi rendőr ezredes, a luxusautói miatt Ferrari Jónak hívott Thitisan Utthanaphon, aki viszont a vádak szerint még többet akart, a pénz dupláját szerette volna kicsikarni a dílerből. Miután az nem egyezett ebbe bele,

Ferrari Jo utasította a „kihallgatást” végző beosztottjait, hogy húzzanak zacskót Thanapat fejére, és addig verjék, amíg bele nem egyezik az alkuba.

A beosztottjai ezt meg is tették. Az egyik biztonsági kamera kiszivárgott felvételén látszik, ahogy Thanapat nyakánál egy rendőr fogja a zacskót, miközben négy másik rángatja. Néhány perc után a férfi összecsuklik, ami után nehezen lehet kivenni, hogy pontosan mit csinálnak vele a földön, de hallatszik a kiáltozása. A felvételeken úgy tűnik, hogy valaki rá is térdelt, illetve több zsákot is húztak a fejére, amit egy ponton aztán levettek. Mindeközben egyes rendőrök ki-be járkáltak az irodába, mintha teljesen normális volna, ami történik. Egy ideig még hallatszik a videón Thanapat nyögdécselése, de körülbelül 5 perccel az után, hogy kínozni kezdték, eszméletét vesztette.

A rendőrök, amint észrevették, hogy nincs magánál, nekiállták élesztgetni a fiatal férfit, lökdösték és vízzel locsolták, de a kezeit még mindig nem oldozták el. Miután továbbra sem reagált, megpróbálták újraéleszteni, de addigra már túl késő volt, az életét később sem lehetett megmenteni. Mielőtt kórházba küldték volna Thanapatot, Ferrari Jo állítólag utasította a beosztottjait, intézzék el, hogy a halálokként drogtúladagolás legyen megjelölve. Ezután elengedte a drogdíler barátnőjét, de csak azzal a feltétellel, hogy tartja a száját a történtekről. Az ezredes ezek után a fiatalember apját is lefizette, hogy ne csináljon ügyet a fia halálából – írja a Washington Post.

A történteket egy fiatalabb rendőr szivárogtatta ki, aki névtelen maradt. A rendőr megkereste Decha Kittiwittayanant, egy thai sztárügyvédet, aki augusztus 22-én, vasárnap tett közzé egy részletes beszámolót az ügyről Facebook-oldalán, a videóval együtt. Csak akkor került nyilvánosságra a két és fél héttel korábban történt eset. A rendőrség első reakciója az volt, hogy áthelyezik Thitisant egy másik őrsre, néhány nappal később viszont a biztonsági kamera felvétele is kiszivárgott, ezúttal egy másik ügyvéden keresztül.

Múlt szerdán Prayuth Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnök vizsgálatot rendelt el a haláleset ügyében. Az ország hadseregének vezetője utasította Suwat Jangyodsuk országos rendőrfőkapitányt, hogy felügyelje a nyomozást. „Megnéztük a felvételt, és úgy gondoljuk, hogy a rendőrök megszegték a szabályt. A videó hiteles. Elbocsátjuk őket a rendőrségről, és komoly fegyelmi vizsgálatot indítunk” – mondta Jangyodsuk, aki azonnal kirúgta a halálesethez köthető rendőröket, négyet közülük le is tartóztattak. Három másik, köztük Ferrari Jo ellen is hajtóvadászat indult az egész országban.

A playboy rendőr ezredes

A történtek alapján elég kegyetlen Thitisan Utthanaphon nem véletlenül lett Ferrari Jo az ügyről beszámoló lapokban.

A most 39 éves férfi a bangkoki rendőrakadémián végzett, mielőtt a kábítószer elleni bűnözés egyik legelismertebb tisztje lett az országban. A rendőri munkáján kívül azonban a Daily Mail szerint Thitisant tipikus playboyként ismerték, aki modellekkel járt, és sportkocsik gyűjteményével büszkélkedhet – innen a név is. Ami Thitisan magánéletében tanúsított viselkedését illeti, ott sem volt feddhetetlen: exbarátnője, Pichanak 'May' Sakakorn thai színésznő arról számolt be, hogy amikor nyaralni ment, Thitisan utasította a járőröket, hogy kémkedjenek utána, később pedig megjelent a szülei házánál, és azt követelte, hogy a nő törölje le a róla megosztott kifakadásait a netről.

Thitisan Utthanaphon letartóztatása 2021. augusztus 26-án – Fotó: Chalinee Thirasupa / Reuters
Thitisan Utthanaphon letartóztatása 2021. augusztus 26-án – Fotó: Chalinee Thirasupa / Reuters

Az, hogy pontosan milyen sportautókról is volt szó, akkor derült ki a nyilvánosság számára, amikor a szökése után házkutatást tartottak Ferrari Jónál. A thai sajtó beszámolója szerint a rendőr ezredesnek 29 luxusautóból álló gyűjteménye volt, amit több mint 100 millió bahtra, vagyis 913 millió forintra becsültek. Ebből 13 autót egy bangkoki luxuslakásnál találtak meg.

Az egyik luxusautó egy korlátozott példányszámban gyártott Lamborghini Aventador LP 720-4 50 volt. Thitisan azzal dicsekedett, hogy ő volt az első Thaiföldön, aki szert tett a kocsira. Emellett a gyűjtemény része volt egy Bentley Continental GT, egy Ferrari 488 GTB, valamint számos Mercedes és Porsche. Az egyik sárga Lamborghinit állítólag egy olyan kereskedéstől vásárolta a rendőr, ami ellen adócsalás miatt nyomoztak két éve – írja a Washington Post.

Rendőr ezredesként Ferrari Jo nagyjából havi 48 ezer bahtot (kb. 440 ezer forintot) keresett, amiből nyilvánvalóan nem engedhetné meg magának a luxusautókat. Thanapat története után nem nehéz feltételezésekbe bocsátkozni, hogy honnan volt pénze a kocsikra. A kirúgott rendőri vezető viszont tagadja a vádakat.

Feladta magát

Thitisan hosszabb ideig szökésben volt, és bár terjedtek olyan hírek, hogy Mianmarba szökött, ez később hamisnak bizonyult. Az ezredes maga jelentkezett egy rendőrségen Saen Sukban, a Bangkoktól délkeletre fekvő tengerparti faluban, több száz kilométerre az állomáshelyétől.

„Nem állt szándékomban megölni. Csak végezni akartam a munkámat” – mondta Ferrari Jo azon a rendhagyó, és a BBC tudósítója által bizarrnak nevezett sajtótájékoztatón, amit a rendőrség rendezett. Thitisan telefonon beszélhetett az újságíróknak. Nem gyakori, hogy a thai rendőrség letartóztatása után azonnal megengedi a gyanúsítottaknak, hogy beszéljenek a médiával – jegyezte meg a BBC. Suwat Jangyodsuk országos rendőrfőkapitány azért engedte meg a telefonhívást, hogy Thitisan az újságírók előtt is kifejezhesse a megbánását, illetve arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy volt beosztottja az öngyilkosságot fontolgatta.

Thitisan azt állította, hogy a gyanúsított halála „baleset” volt, és azért kínoztatta meg Thanapatot, hogy a megszerzett információkkal felszámolhassa a drogbizniszt. Azt is mondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy valaha így bánt egy gyanúsítottal, és hozzátette, hogy azért húztak több zacskót a gyanúsított fejére, mert mindig le akarta őket szedni. „A beosztottjaim csak követték a parancsomat, és én vállalom a felelősséget” – tette hozzá. Thitisan kitart amellett, hogy nem próbált pénzt kicsikarni.

„Amióta rendőr vagyok, soha nem voltam érintett korrupcióban”

– mondta. Mindez nem túl hihető azután, hogy számos beszámoló szerint a thaiföldi igazságszolgáltatás fontos része a kenőpénzek elfogadása, azért cserébe, hogy egy-egy esetet elengedjenek a rendőrök.

Thitisan Utthanaphon kihallgatása Bangkokban 2021. augusztus 26-án – Fotó: Royal Thay Police / Reuters
Thitisan Utthanaphon kihallgatása Bangkokban 2021. augusztus 26-án – Fotó: Royal Thay Police / Reuters

Mit lehet várni a rendőrségtől?

A thai emberek közül sokan úgy vélik, hogy a most megtartott sajtótájékoztatóval már nem sok értelme volt Thitisan becsületét mosogatni. A BBC tudósítója szerint a rendőrség Thaiföldön már sokaknál nevetség tárgyát képezi az alkalmatlansága, a rendszerszintű korrupció és a mostani sajtótájékoztatóhoz hasonló lépései miatt. A magas rangú rendőrök Thaiföldön gyakran feltűnően gazdagok, akikről többen úgy tartják, hogy a rendőrködést néha inkább üzletnek, mint a köz szolgálatának fogják fel, írta.

A thai rendőrségnél az alacsonyabb rangú járőröket nem fizetik jól, emiatt rendszeres, hogy kenőpénzeket fogadnak el – írja az al-Dzsazíra. A lap példaként a „Kék Gyémánt-ügyet” hozza fel, amikor egy thai takarító 33 kilogrammnyi ékszert lopott el a szaúdi hercegtől, amit a vámosok lefizetésével tudott visszacsempészni Thaiföldre. A rendőrség rábukkant ugyan a zsákmányra, de az ékszerek egy része végül soha nem került vissza a szaúdi herceghez. Az egyik különleges ékkő később egy thai tisztviselő nejének nyakán tűnt fel, ami miatt az egész ügyből diplomáciai botrány lett. A hosszú ügy egyik elítéltje végül egy rendőr tábornok lett, akit emberrablás és az egyik tanú hozzátartozójának meggyilkolása miatt ítéltek el.

A BBC több másik ügyet is felemlegetett, amikor a hatóságok megkérdőjelezhető módon jártak el. 2015-ben például a rendőrség 80 000 dollár, azaz nagyjából 24 millió forint jutalmat ítélt oda magának a 2015-ös bangkoki robbantás két gyanúsítottjának elfogásáért. Hat évvel később azonban még mindig senkit nem állítottak bíróság elé.

„A rendőrségi kínzás és gyilkosság ezen esete sokkoló. De nem ez az első eset, és nem valószínű, hogy ez lesz az utolsó, amíg a rendőrség nem hajlandó komoly vizsgálatba kezdeni” – mondta Sunai Phasuk, a Human Rights Watch vezető kutatója. Sunai szerint a thai rendőrség gyakran teljesen büntetlenül megúszik ügyeket, mert a rendőrök egymást védik. „Ez már nem egyéni kérdés. Ez egy korrupt rendszer, amely megengedi a visszaéléseket” – mondta.

„Az ügy igazi próbatétel lesz a thaiföldi igazságszolgáltatás számára”

tette hozzá Thitipol Phakdeewanich, az Ubon Ratchathani Egyetem államtudományi karának dékánja.

Bár a thai emberek felháborodással reagáltak a rendőrség korrupcióját kristálytisztán bemutató ügyre, kevesen gondolják, hogy bármi történt volna, ha nem szivárog ki a felvétel. A rendőrség így is csak két és fél héttel a haláleset után kezdte el vizsgálni az ügyet, és sokan úgy érzik, a sajtótájékoztatóval engedményt tettek egy gyanúsítottnak, ami nem túl szigorú eljárásra enged következtetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!