Elárverezik a világ legnagyobb Triceratopsz-csontvázát

2021. szeptember 2. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 66 millió éves óriás Triceratopsz-kövületet vásárolhat meg az a dinoszaurusz rajongó, akinek van rá 1,2 millió eurója (kb. 417 millió forint), írja a CNN.

A Big John névre keresztelt példány koponyája 2,62 méter hosszú és 2 méter széles, két legnagyobb szarva egyenként 1,1 méter hosszú, tövénél több mint 30 centiméter széles, és 16 tonna nyomást is kibír, közölte a Binoche et Giquello aukciós ház.

A dinoszaurusz a Laramidia nevű szigetkontinensen élt, ami a mai Alaszkától egészen Mexikóig húzódott, és a jelenleg a dél-dakotai Hell Creek-formáció néven ismert ősi árterületen pusztult el, itt fedezte fel Walter W. Stein Bill geológus 2014 májusában. A dinoszauruszt egy évvel később kiásták, majd Olaszországban restaurálták.

A Big John várhatóan 1,2-1,5 millió euró közötti összeget fog elérni az október 21-i árverésen a párizsi Drouot aukciósházban.

Korábban is árvereztek már el dinoszaurusz csontvázakat, tavaly például egy teljes Tyrannosaurus Rex csontváz döntötte meg az aukciós becsléseket, ez 31,8 millió dollárért kelt el, amivel világrekordot döntött az árveréseken valaha eladott dinoszaurusz-csontvázak között.

A paleontológusok körében kevésbé népszerű a csontvázak árverésre bocsátása, a Society of Vertebrate Paleontology (SVP) levélben fordult a Christie's aukciósházhoz a Tyrannosaurus rex csontváz elárverezése miatt. Akkor úgy fogalmaztak:

„A magánkézbe kerülő fosszíliák potenciálisan elvesznek a tudomány számára.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!