Hadizsákmányként lefoglalt, tökéletes állapotban lévő amerikai páncélozott járművekkel parádéztak a tálibok

Legfontosabb

2021. szeptember 2. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán győzelmi felvonulást tartottak a tálibok a dél-afganisztáni Kandahárban, amelyen amerikai gyártmányú teherautókkal, Humvee-kkal és más páncélozott járművekkel is felvonultak, írja a CNN.

A felvételek tanúsága szerint az afgán és az amerikai hadsereg járművei szinte tökéletes állapotban maradtak meg a tálib fegyvereseknek, miután az utolsó amerikai csapatok is kivonultak Afganisztánból.

A tálibok légi bemutatót is szerveztek, amelyen egy a közelmúltban lefoglalt Black Hawk helikopter is elrepült a menet felett, és egy fehér tálib zászlót vontatott.

Korábban olyan felvételek is napvilágot láttak, amelyen amerikai katonai felszerelést és fegyvereket viselő tálib harcosok láthatók a kabuli repülőtér egyik hangárjában, amelyben egy amerikai CH-46 Sea Knight típusú szállítóhelikopter is áll. Olyan képek is megjelentek, amelyeken tálib harcosok az egykori afgán légierőhöz tartozó (amerikai) repülőgépek és helikopterek pilótafülkéjében ültek.

Bár aligha lehet megalázóbb egy hadseregnek, ha az ellenfél az általa hátrahagyott haditechnikával parádézik, John Kirby, a Pentagon sajtótitkára a CNN-nek azt mondta: nem aggódik túlzottan a felvételek miatt. A szóvivő azt mondta: a tálibok minden ott hagyott légi járművet megvizsgálhatnak, megnézhetnek, sétálgathatnak rajtuk, de repülni nem fognak tudni velük. A szóvivő állítása szerint az amerikai hadsereg használhatatlanná tette a repülőtéren lévő összes felszerelést, a repülőgépeket és a szárazföldi járműveket, csak néhány tűzoltóautó és villástargonca maradt, ami működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!