Egy 9 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolnak négy férfit – köztük egy hindu papot – Indiában

2021. augusztus 30. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Letartóztattak négy férfit – köztük egy hindu papot –, mert a vád szerint megerőszakoltak és megöltek egy 9 éves dalit (más szóval pária) kislányt Delhiben, majd eltüntették a bizonyítékot – írja a CNN. A négy férfit augusztus elején tartóztatták le, akár halálra is ítélhetik őket. Az eset miatt több tüntetést is tartottak az indiai fővárosban, mert gyakori a dalit lányok és nők elleni erőszak.

A vád szerint augusztus 1-jén a kislány vízért ment a közeli krematóriumhoz, ahol az ott dolgozó pap és három segítője megtámadta, megerőszakolta és megölte. A pap ezek után felhívta a kislány anyját, és a vád szerint azt mondta neki, hogy a gyereke áramütésbe halt bele. A segítőivel elvileg meggyőzte a szülőket, hogy nincs szükség a rendőrökre, egyszerűbb, ha ott helyben elégetik a holttestet.

A helyiek azonban felháborodtak a történtek miatt, aznap 200-an gyűltek össze, igazságot követeltek. A rendőrség ezek után tartóztatta le a négy férfit. Ezt többnapos tüntetések követték, mert a helyiek szerint a hatóságok a gyakorlatban nem védik a dalit nőket. Yogita Bhayana emberijogi aktivista szerint jó, hogy a rendőrség gyorsan nyomozni kezdett az ügyben, de csak a hangos tüntetések miatt voltak ilyen hatékonyak.

A tüntetésen Narendra Modi miniszterelnököt jelképező szalmabábukat is égettek – Fotó: Imitiyaz Khan / Andalou Agency / AFP
A tüntetésen Narendra Modi miniszterelnököt jelképező szalmabábukat is égettek – Fotó: Imitiyaz Khan / Andalou Agency / AFP

A dalit lányokat és nőket folyamatosan érik támadások, és a népcsoport tagjait sokan a mai napig alacsonyabb rendű embernek tartják. Ugyan 1950-ben hivatalosan eltörölték a 2000 éves indiai kasztrendszert, a hierarchia továbbra is jelen van a hindu többségű társadalomban. A 201 millió fős dalit népcsoportot régen „érinthetetleneknek” is hívták, a társadalom alján helyezkedtek el.

A rendőrség 2019-ben 32 ezer bejelentést kapott dalit nőket ért erőszakról, de jogvédők szerint a valós szám sokkal magasabb, mert sokan félnek feljelentést tenni. Tavaly szeptemberben egy 19 éves dalit nőt erőszakoltak és öltek meg Uttar Pradeshben, amit szintén tüntetések követtek. Egy hónappal korábban egy 13 éves lányt erőszakoltak meg és öltek meg az államban. 2019-ben két dalit gyereket elvileg azért vertek halálra, mert az utcán végezték a dolgukat. 2018-ban egy 13 éves kislányt azért fejezett le egy magasabb rangú népcsoporthoz tartozó férfi, mert nem akart lefeküdni vele.

Az Equality Now 2020-as jelentése szerint a magasabb kasztokhoz tartozók a mai napig felhasználják a társadalmi különbségeket a dalit nők kihasználására. Az augusztus eleji tüntetéseken többen is olyan szalmabábukat égettek, amikre Narendra Modi miniszterelnök arcát ragasztották, mert sokak szerint többek között a kormánypárt által támogatott hindu nacionalizmus áll a támadások mögött.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!