A delta variáns kétszer nagyobb eséllyel küldheti az embert kórházba, mint az alfa

2021. augusztus 28. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Kétszer akkora eséllyel kerülhet kórházba az, aki a delta variánssal fertőződik meg, mint aki az alfa variánst kapja el – derült ki egy brit adatokat vizsgáló kutatásból a BBC cikke szerint

A Lancet folyóiratban közzétett kutatást az brit közegészségügyi hivatal (PHE) és az Orvosi Kutatási Tanács vezette. A tanulmányban március és május közötti megbetegedéseket, összesen 43 338 koronavírusos eset adatait vizsgálták. A fertőzöttek nagy része nem volt beoltva. A vizsgált tavaszi időszakban az alfa és a delta variáns is keringett már Nagy Britanniában, ma már az utóbbi felel szinte az összes megbetegedésért.

A tanulmány szerint a legtöbb betegnek nem volt szüksége kórházi ellátásra, de a delta variánssal megfertőzöttek 2,3 százalékának (196 embernek) az alfával megfertőződött betegek 2,2 százalékának (764 embernek) igen.

Az életkort, nemet és etnikai hovatartozást összevetve a végeredmény az lett, hogy a delta variánssal megfertőződött, azonos korú, helyzetű emberek kórházba kerülésének az esélye kétszer nagyobb volt, mint azoknak, akik az alfa variánst kapták el.

A kutatás azt is megállapította, hogy az oltás mindenképpen csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát, a védelemhez viszont két adagra van szükség, és a delta variáns ellenállóbb lehet.

A PHE nemrég megjelent kutatása szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája 96 százalékkal, míg az Oxford-AstraZeneca vakcinája 92 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés esélyeit, amennyiben mindkét dózist megkapta az oltott személy. Nagy Britanniában a 16 év feletti lakosság 88 százaléka kapta meg eddig az oltás első dózisát, míg 78 százalék a második adagot is.

A variánsokról ebben a videónkban hallhat bővebben.

Kövess minket Facebookon is!