Magyar parancsnoka lesz a koszovói NATO-missziónak

2021. augusztus 26. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy éven át a Magyar Honvédség adja a parancsnokot a koszovói NATO-misszióban, írja az MTI. Kajári Ferenc vezérőrnagy ősztől a koszovói békefenntartók (KFOR) vezetője lesz. Magyarország 1999-es NATO-csatlakozása óta most először lehet magyar parancsnoka ennek a műveletnek.

A KFOR huszonhét országból érkező állománya jelenleg mintegy háromezer-ötszáz emberből áll. A hadszíntéren lévők számát tekintve Magyarországé a harmadik legnagyobb csapat. A honvédség 1996 óta vesz részt béketámogató műveletekben.

A KFOR-nál a parancsnok politikai tanácsadóját és a jogi tanácsadó részleg vezetőjét is Magyarország fogja adni, emellett több más tiszt, főtiszt is „kulcsbeosztásokat” fog betölteni a KFOR törzsében, tájékoztatott Kajári.

Kajári többször teljesített már szolgálatot külföldön. Először 1996-ban a bosznia-hercegovinai rendezést támogató IFOR-misszióban volt összekötő és felderítő tiszt, majd az Afrikai Unió szudáni missziójában szolgált európai uniós tanácsadóként, Afganisztánban pedig egy ciklusban az északi régió felderítő főnöke volt.