Merkel: Alábecsültük a tálibok előretörésének tempóját

2021. augusztus 25. – 15:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi közösség alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét – idézte Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben mondott beszédét az MTI.

A parlamentben a hadsereg afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülését tartották.

A kancellár kiemelte: mindenki tudta, hogy a kivonulás után nehéz helyzet alakul ki, és a tálibok megpróbálnak majd előretörni, de senki sem számított arra a „lélegzetelállító sebességre”, amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak előttük. Ez a sebesség tovább nőtt, amikor a politikai vezetők elhagyták az országot – jegyezte meg Angela Merkel.

Merkel arról beszélt, hogy a tálibok hatalomra kerülése „rettenetes emberi drámákhoz” vezetett, ezért kell folytatni az afgán lakosság támogatását végző szervezetek, például az ENSZ munkáját.

Azonban az utóbbi hetek fordulata miatt most „a tálibok jelentik a realitást” az ázsiai országban. Ezt tudomásul kell venni, és ebben az új helyzetben kell megőrizni minél többet az elmúlt évek eredményeiből.

Merkel szerint tárgyalni kell a tálib vezetéssel, de feltétel nélküli megállapodásokat semmi szín alatt nem szabad kötni.

Kiemelte: a tárgyalások legfőbb közvetlen célja, hogy a katonai mentőműveletek befejezése után is legyen lehetőség megsegíteni a védelemre, támogatásra szoruló embereket. A kormány így egyelőre három ügyre összpontosít:

  • a mentés folytatására,
  • az afgán lakosságért dolgozó ENSZ-szervezetek támogatására,
  • és a tárgyalásra Afganisztán új vezetőivel.

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjuk evakuálására. Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból, eddig 4600 embert evakuáltak.

Putyin és Kína is figyel Afganisztánra

Moszkva ezer embernek adott Afganisztánból Oroszországba való belépési engedélyt – írta meg a BBC.

A szám tartalmazza az orosz útlevéllel rendelkezőket, az állandó tartózkodási joggal rendelkezőket és az orosz egyetemek hallgatóit. Emellett az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy több mint 500 embert evakuál Afganisztánból, köztük Oroszország, Fehéroroszország, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Ukrajna állampolgárait.

A katonaorvosokat és ápolókat, valamint orvosi felszerelést, gyógyszert, vizet, élelmiszert és takarókat szállító gépeket Uljavovszk repülőterén vonták össze. Az evakuáció lebonyolítására Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert – írja az MTI.

Vlagyimir Putyin korábban leszögezte, hogy országa nem fogad be afgán menekülteket, most pedig riasztónak nevezte a helyzetet, és kijelentette, hogy kormánya figyelemmel kíséri az eseményeket.

Putyin mindeközben az Afganisztán ügyében folytatott kommunikáció erősítéséről állapodott meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel – közölte az MTI.

A két elnök kitért arra, hogy idén lesz a 20. évfordulója az orosz–kínai jószomszédi, barátsági és együttműködési szerződés aláírásának. A kínai és az orosz fél jelezte, hogy az afgán helyzet miatt élénkülni fog közöttük a párbeszéd, Hszi pedig arról beszélt, hogy az afgán hatóságoknak el kell határolódniuk az összes terrorszervezettől.

A Kreml sajtószolgálata szerint a felek „a hagyományos baráti, bizalmas” légkörben megtartott megbeszélés során kifejezték készségüket az Afganisztán területéről kiinduló terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni erőfeszítéseik fokozására. Hangoztatták annak fontosságát, hogy az országban mielőbb megteremtsék a békét, és megakadályozzák a környező régiók destabilizálódását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!