Az amerikai szélsőjobb is saját szabadságharcosaihoz hasonlítja a tálibokat

2021. augusztus 19. – 08:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak Magyarországon okoz kihívást a radikálisabb jobboldali világértelmezés számára, hogy a Nyugat-ellenes iszlám fundamentalista tálibok kapcsán a Nyugatot vagy az iszlámot kell jobban utálni. Az amerikai fehér szupremácia és radikáljobb online közösségei az „ellenségem ellensége a barátom” logika mentén a tálibokkal szimpatizálnak, ők 56-os szabadságharcosok helyett az amerikai polgárháborúban a déliek oldalán harcolókhoz hasonlítják az afgán iszlamistákat.

Amerikai szélsőjobboldali szubkultúrák a liberális értékek elleni harc jegyében ünneplik a tálib hatalomátvételt Afganisztánban – írja Twitter-fiókok, 4Chan és titkosított Telegram-csatornák alapján a Politico. A lap elemzése szerint elsősorban a fehér szupremácia és a QAnon összeesküvés-elmélet hívei között vannak leginkább szimpatizánsai a táliboknak.

Amerikai radikáljobbos oldalakon most egymás mellett szerepelnek a Capitolium január 6-ai ostroma és az afgán elnöki palotát elfoglaló tálibok képei, míg a jobboldali fórumokon arról szól a vita, hogy a tálibok jó fejek-e, ha üldözik a homoszexualitást. A tálib katonai sikerek ebben a közegben annak a bizonyítékai, hogy a nyugati kormányok hamarosan elbuknak.

Forrás: https://archive.vn/yY5C9
Forrás: https://archive.vn/yY5C9

„A szélsőséges jobboldal és a tálibok kapcsolata rendkívül aggasztó, és valószínűleg sokakat meglep” – nyilatkozta Adam Hadley, a szélsőséges online tartalmakkal foglalkozó Tech Against Terrorism nevű nonprofit szervezet vezetője, aki szerint a tálibok és a nyugati radikálisok közös nevezője a bigottság.

A Politico rákérdezett a január 6. óta a szélsőséges tartalmakat elvileg kevésbé megtűrő nagy techcégeknél, hogy mit akarnak kezdeni a tálibokat dicsőítő posztokkal. A cégek megerősítették, hogy elvileg keményen fellépnek a hasonló tartalmakkal szemben. „Eltávolítjuk a tálibok által fenntartott vagy az ő nevükben megszólaló oldalakat, és tiltjuk az ünneplésüket, támogatásukat, reprezentálásukat” – írta közleményében a Facebook.

A Politico szerint azonban a nyugati szélsőségesek így is nagy tételben osztják saját felületeiken a tálib tartalmakat, és a tálibok elleni online cenzúráról beszélnek, amit a Trump elleni twitteres szankciókhoz hasonlítanak. A tálibok és a szélsőjobb között szerintük közös alap a liberális értékek elleni küzdelem. Az amerikai Dél konföderációs zászlaja tálib szövetségben egy online fórumról:

Forrás: https://archive.vn/ynhWA
Forrás: https://archive.vn/ynhWA

Nálunk Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője beszélt arról a Hír TV Sajtóklubjában, hogy a tálibok valójában szabadságharcosok, pont úgy, mint '56-ban a pesti srácok, és hogy harcukat az az önrendelkezés hajtja, ami Magyarországnak is létfontosságú.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!