Villám csapott agyon egy gyereket Szlovákiában, Ausztriában sárlavinák voltak a vihar miatt

2021. augusztus 17. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly anyagi károkat, áramkimaradásokat okozott Szlovákiában a kedd hajnalban az ország jelentős részén végigvonuló vihar, amely elsöpört egy nyári tábort is, ahol egy hétéves gyerek villámcsapás miatt meghalt és hét másik megsérült, írja az MTI.

A vihar Turcsek (Turcek) település közelében gyakorlatilag elsöpört egy nyári sátortábort. A gyerektáborban, ahol 104 gyerek tartózkodott, evakuálták, több gyermeket kórházba szállítottak, az ő állapotuk a szlovák hírügynökség jelentése szerint stabil.

Az erős esőzésekkel és helyenként jégesővel kísért vihar sok helyütt fákat döntött ki, villany- és vasúti vezetékeket rongált meg, tönkretette a háztetőket, a lezúduló esővíz pedig számos családi ház pincéjét öntötte el. A vihar következtében országszerte ideiglenesen több tízezer háztartás maradt áram nélkül és a károk elhárítása idejére több helyütt autóbuszjáratokkal kellett helyettesíteni a vonatjáratokat.

A legnagyobb károkról az ország középső részén lévő besztercebányai megyéből érkeztek jelentések. Besztercebányán kedd délelőtt még tartott a vihar közvetlen következményeinek eltávolítása, a város önkormányzata rendkívüli helyzetet hirdetett.

Ausztriában sárlavinákat és áradásokat okozott a vihar

Több tartományban – Tirolban, Stájerországban, Salzburgban, valamint Felső- és Alsó-Ausztria egyes részein – sárlavinákat és áradásokat okoztak a hétfő éjszakai, jelentős mennyiségű csapadékkal járó viharok.

A heves viharok a salzburgi Pinzgau és Pongau kerületet érintették a legsúlyosabban. A környéken több mint száz embert kellett biztonságba helyezni, akik a hirtelen jött felhőszakadás következtében lezúduló víz- és sártömeg miatt autóikban ragadtak. Több közutat lezártak, mert lehetetlenné vált a közlekedés.

Országosan súlyos károkat okozott a rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű csapadék. A vihar fákat csavart ki, sok településen víz és sár hömpölygött az utcákon, betört a pincékbe, mélygarázsokba, és autókat sodort el, áramkimaradásokról érkeztek jelentések.

Tűzoltók és katasztrófavédelmi szakemberek ezrei dolgoznak országszerte, hogy az elárasztott házak pincéiből és garázsaiból kiszivattyúzzák a vizet, eltakarítsák a sártengert.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kövess minket Facebookon is!