A Facebook kitiltja a tálibokat a platformjairól

2021. augusztus 17. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook közölte, hogy kitiltotta platformjairól a tálibokat és az őket támogató tartalmakat, mivel a csoportot terrorszervezetnek tekinti, írja a BBC. A techvállalat kijelentette, hogy afgán szakértőkből álló külön csapata figyeli és távolítja el a csoporthoz kapcsolódó tartalmakat.

„A tálibokat az amerikai törvények terroristaszervezetként szankcionálják, és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveink értelmében kitiltottuk őket szolgáltatásainkból. Ez azt jelenti, hogy eltávolítjuk a tálibok által vagy nevében fenntartott fiókokat, és megtiltjuk a dicséretüket, támogatásukat és képviseletüket” – mondta a Facebook szóvivője a BBC-nek.

„Van egy dedikált Afganisztán-szakértői csapatunk is, akik dari és pashtu anyanyelvűek, és ismerik a helyi kontextust, és segítenek azonosítani és figyelmeztetni minket a platformon felmerülő problémákra” – tették hozzá.

A Facebook kiemelte, hogy a tiltás valamennyi platformjára vonatkozik, beleértve a legnagyobb közösségi oldalt, valamint az Instagramot és a WhatsAppot is.

Sajtóinformációk szerint a tálibok a Facebook üzenetküldő szolgáltatásával, a WhatsAppal szoktak kommunikálni egymással, illetve a lakossággal. A Facebook szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy lépéseket fog tenni, ha az alkalmazáson olyan fiókokat talál, amelyek a csoporthoz kapcsolódnak.

A helyzetet a Vice információi szerint azonban nehezíti, hogy a WhatsAppnál csak akkor tudnak intézkedni, ha tudják egy adott felhasználóról, hogy tálib vagy a terrorszervezet támogatója, anélkül, hogy elolvasnák az üzeneteit. Ugyanis az alkalmazás végponti titkosítást használ.

„Mivel privát üzenetküldő szolgáltatásról van szó, nincs hozzáférésünk az emberek személyes csevegéseinek tartalmához, azonban ha tudomást szerzünk arról, hogy egy szankcionált személy vagy szervezet jelen lehet a WhatsAppon, lépéseket teszünk” – nyilatkozta a WhatsApp szóvivője a Vice-nak.

A Facebook platformjaival ellentétben a Twittert – ahonnan januárban kitiltották Donald Trumpot – továbbra is használhatja a terrorszervezet. A szervezet szóvivője is itt értesítette csaknem 300 ezer követőjét arról, hogy a szervezet visszavette az ellenőrzést Afganisztán felett.

A BBC kérdéseire, melyek azt firtatták, hogy a tálibok hogyan használják a Twittert, a vállalat szóvivője kiemelte a platform erőszakos szervezetek és a gyűlöletkeltő magatartás elleni irányelveit. A Twitter szabályai szerint letiltják azokat a személyeket vagy csoportokat, amelyek a terrorizmust vagy a civilek elleni erőszakot népszerűsítik. Arra azonban nem adott választ, hogy a tálibok szóvivője miért használhatja még mindig a közösségi oldalt. A tálib szóvivő legutóbb hétfő délután posztolt arról, hogy urai a Kabulban kialakult helyzetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!