Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene, mondta a német államfő

Legfontosabb

2021. augusztus 17. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nyugat szégyenének nevezte a nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán helyzetét a német államfő kedden. Frank-Walter Steinmeier a berlini hivatalában egy pódiumbeszélgetést felvezető beszédében azt mondta: a tálibok elől menekülő afgánokkal zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek szégyenletesek a politikai Nyugat számára.

Az „emberi drámákért mi is felelősek vagyunk” – mondta Steinmeier.

A politikus jól ismeri a helyzetet, hiszen 2005-től 2009-ig, és 2013-tól 2017-ig Németország külügyminisztere volt. Az államfő szerint a tálib hatalomátvétel politikai vízválasztó, olyan fordulat, amely nemcsak megrázó, hanem megváltoztatja a világot – írja az MTI.

Frank-Walter Steinmeier – Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP
Frank-Walter Steinmeier – Fotó: Bernd von Jutrczenka/dpa/AFP

Az afgán kormány és fegyveres erőinek gyors összeomlása és a tálibok ellenállás nélküli hatalomátvétele nehéz és keserű kérdéseket vet fel „külpolitikánk múltjával és jövőjével kapcsolatban” – fogalmazott a politikus. Ez ugyanis azt mutatja, hogy kudarcot vallottak az Afganisztán stabilizálását és egy életképes államberendezkedést szolgáló évtizedes erőfeszítések. Ezeket a kérdéseket őszintén és alaposan meg kell beszélni a nyugati országok szövetségében, „e szövetség és a szövetségen belüli szolidaritás nélkül 20 évvel ezelőtt nem mentünk volna Afganisztánba” – mondta a német államfő.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) nevű hadművelet munkájában, amelyet a 2001. szeptember 11-én amerikai földön elkövetett terrortámadások miatt indított a NATO. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban.

A műveletekre 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordítottak. Afganisztáni fejlesztési, segélyezési programokra az utóbbi időszakban évi 435 millió eurót (kb. 152 milliárd forint) költött a német kormány. Az ázsiai ország ezzel az első helyen állt a Németország által támogatott fejlődő országok listáján. Az utolsó német katonai egység júniusban vonult ki Afganisztánból.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter, Gerd Müller kedden bejelentette: azonnali hatállyal leállították az állami finanszírozású programokat. Innentől csakis azzal foglalkoznak, hogy kijuttassák Afganisztánból a tálibok miatt távozni akaró helyi munkatársaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!