Kína Dubajban is fogva tarthat ujgurokat

2021. augusztus 16. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fiatal kínai nő azt állítja, hogy legalább két ujgurral együtt nyolc napig tartották fogva egy kínai vezetésű titkos dubaji fogdában, ami az első bizonyíték lehet arra, hogy Kína úgynevezett „fekete telepet” működtet határain kívül, írja az Associated Press.

A 26 éves Wu Huan azért menekült, hogy elkerülje a Kínának való kiadatást, mert vőlegényét kínai disszidensnek tekintik. Wu az Associated Pressnek elmondta, hogy egy dubaji szállodából rabolták el, és kínai tisztviselők egy börtönné átalakított villában tartották fogva, ahol két másik – ujgur – foglyot látott vagy hallott.

Állítása szerint kihallgatták és megfenyegették kínaiul, és arra kényszerítették, hogy írjon alá jogi dokumentumokat, amelyekben vőlegényét terhelték a zaklatásáért. Június 8-án végül szabadon engedték, és most Hollandiában kér menedékjogot.

Bár a „fekete telepek” gyakoriak Kínában, Wu beszámolója az egyetlen olyan, szakértők által ismert tanúvallomás, amely szerint Peking egy másik országban is létrehozott egyet. Egy ilyen helyszín azt tükrözné, hogy Kína egyre inkább kihasználja nemzetközi befolyását arra, hogy a tengerentúlról őrizetbe vegye vagy hazahozza a kívánt állampolgárokat, legyenek azok másként gondolkodók, korrupcióval gyanúsítottak vagy etnikai kisebbségek, például ujgurok.

Az AP nem tudta függetlenül megerősíteni vagy cáfolni Wu beszámolóját, és nem tudta pontosan meghatározni a „fekete telep” pontos helyét. A riporterek azonban láttak és hallottak megerősítő bizonyítékokat, többek között az útlevelében lévő bélyegzőket, egy telefonfelvételt, amelyen egy kínai tisztviselő kérdezősködik tőle, valamint szöveges üzeneteket, amelyeket a börtönből küldött a házaspárt segítő lelkésznek.

Wu elmondása szerint május 27-én kínai tisztviselők kihallgatták a szállodájában, majd a dubaji rendőrség három napra egy rendőrőrsre vitte. A harmadik napon egy kínai férfi, aki Li Xuhangként mutatkozott be, meglátogatta őt. Elmondta neki, hogy a dubaji kínai konzulátusnak dolgozik, és megkérdezte tőle, hogy nem fogadott-e el pénzt külföldi csoportoktól, hogy Kína ellen cselekedjen.

Li Xuhang a dubaji kínai konzulátus honlapján főkonzulként szerepel. A konzulátus nem válaszolt többszöri hívásra, amelyben az AP kérvényezte, hogy kommentálják a hírt és engedjék meg nekik, hogy közvetlenül beszéljenek Li-vel.

Wu elmondta, hogy megbilincselték és egy fekete Toyotába ültették. Fél óra múlva bevitték egy háromemeletes fehér villába, ahol a szobák különálló cellákká voltak átalakítva. Wu-t a saját cellájába vitték, amiben egy nehéz fémajtó, egy ágy, egy szék és egy fehér fénycső volt, amely éjjel-nappal égett. Elmondása szerint többször is kikérdezték és megfenyegették kínaiul.

Egyszer látott egy másik foglyot, egy ujgur nőt, miközben arra várt, hogy használhassa a mosdót, mondta. Második alkalommal hallotta, amint egy ujgur nő kínaiul azt kiabálta: „Nem akarok visszamenni Kínába, vissza akarok menni Törökországba”. Wu a nők jellegzetes megjelenésük és akcentusuk alapján ujgurokként azonosította őket.

Az őrök egy telefont és egy SIM-kártyát is adtak neki, és arra utasították, hogy hívja fel vőlegényét és Bob Fu lelkészt, a ChinaAid, egy keresztény nonprofit szervezet vezetőjét, aki a házaspárnak segített. A vőlegény megerősítette az AP-nek, hogy Wu felhívta, és megkérdezte, hol van.

Fu szintén megerősítette, hogy legalább négy vagy öt hívást kapott a nőtől ez idő alatt, köztük egyet, ahol a nő sírt és szinte összefüggéstelenül beszélt. Az AP átnézte a szöveges üzeneteket is, amelyeket Wu küldött akkoriban Funak, és amelyek szintén eléggé összefüggéstelenek voltak.

Az utolsó dolog, amit Wu fogvatartói követeltek tőle, elmondása szerint az volt, hogy írja alá azokat a dokumentumokat, amelyekben tanúsítja, hogy Wang zaklatja őt. „Megfélemlítettek, és arra kényszerítettek, hogy aláírjam a dokumentumokat” – mondta az AP-nek.

Miután Wu kiszabadult, Ukrajnába repült, ahol újra találkozhatott vőlegényével. Miután a kínai rendőrség megfenyegette Wangot, hogy Ukrajnából kiadatásra számíthat, a pár ismét Hollandiába menekült. Wu elmondta, hogy hiányzik neki a hazája.

Se Kína, se Dubaj nem reagált az amerikai hírügynökség többszöri telefonhívására és kommentárkérésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!