A világnak össze kell fognia az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben

2021. augusztus 16. – 20:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi közösség fogjon össze az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben, ne engedje, hogy az ország ismét terrorszervezetek működési terepévé vagy menedékévé váljék – mondta hétfőn New Yorkban az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén az MTI tudósítása szerint.

António Guterres felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a nemzetközi közösséget, hogy egységfrontot alkotva cselekedjen, vessen be minden rendelkezésére álló eszközt az afganisztáni globális terrorista fenyegetéssel szemben az alapvető emberi jogok biztosítása érdekében.

A főtitkár felszólította a tálibokat és valamennyi felet, hogy tartsák tiszteletben és védjék meg a nemzetközi emberiességi jogot és valamennyi ember szabadságjogait, aggodalmát fejezve ki mindenekelőtt az afgán nők és lányok ellen elkövetett fokozódó jogsértések hallatán.

Guterres kijelentette: a segélyszervezeteknek továbbra is lehetővé kell tenni, hogy folytathassák a munkájukat az iszlamista hatalomátvétel után is. Eddig úgy tűnik, hogy a tálibok többnyire tiszteletben tartják az ENSZ munkatársait és intézményeit több olyan településen, amelyet az ellenőrzésük alá vontak – mondta. Hozzátette, hogy az ENSZ az afganisztáni biztonsági helyzet függvényében alakítja a jelenlétét.

Az ENSZ Humanitárius Segítséget Koordináló Irodája (OCHA) közölte, hogy a humanitárius közösség – mind az ENSZ, mind a civil szervezetek – továbbra is elkötelezettek az afgánok megsegítésére. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Genfben pedig máris bejelentette, hogy nem csökkenti afganisztáni jelentétét.

Az ENSZ-főtitkár közölte: minden országnak nyitottnak kell lennie az afgán menekültek befogadása és az afganisztáni deportálások leállítása előtt.

A 15 tagú Biztonsági Tanács, amely az afgán helyzet megvitatására tartott hétfőn rendkívüli ülést, a tanácskozás zárt ajtók mögött tartott szakasza után új, befogadó és képviseleti egységkormány létrehozását szorgalmazta nők részvételével. A tanácskozáson Afganisztán ENSZ-nagykövete hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek nem szabad elismernie a tálibok Afganisztáni Iszlám Kalifátusát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!