956 milliméternyi eső esett Japán déli részén, halálos áldozata is van az áradásnak

2021. augusztus 14. – 09:44

frissítve

956 milliméternyi eső esett Japán déli részén, halálos áldozata is van az áradásnak
Víz alatt Takeo városának egy része – Fotó: Masaki Akizuki/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tartós heves eső újabb áradást, földcsuszamlásokat okozott pénteken és szombaton a Japán délnyugati részén található Kjúsú szigeten. Előzőleg a hatóságok több százezer lakost szólítottak föl, hogy biztonságos helyre menjen otthonából – írta az MTI.

Gumicsónakokon mentették ki a lakosokat a víz fogságából Szaga prefektúrában, Tokiótól ezer kilométerre szombat reggel. Az időjárási katasztrófának eddig egy halálos áldozata van, de többen megsérültek, ketten eltűntek a Szagával szomszédos Nagaszakiban. Kjúsú egyik részén az elmúlt három napban 956 milliméternyi eső esett. Viszonyításul: Magyarországon az évi átlagos csapadékmennyiség 500-750 milliméter.

A japán meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a heves esőknek nincs végük, a front északkelet felé vonul. Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 1500 földcsuszamlás történt az országban, kétszer annyi, mint a megelőző évtizedben. A szakértők ezt a klímaváltozás hatásának tudják be.

A vasárnap véget érő tokiói olimpián kétszer volt hevesebb eső, de egyik sem tartott 12 óránál tovább. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik, szeptember ötödikén fejeződik be, számottevő esőzésekkel akkor is számolni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!