Emberre támadt egy medve Szlovéniában, de mivel nem volt más választása, nem lövik ki

2021. augusztus 13. – 20:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emberre támadt egy barnamedve Szlovéniában, de a hatóságok nem adtak engedélyt a kilövésére, mert szakértők szerint a 30 éves kocogó által az erdőben meglepett nőstény állatnak nem volt más választása, mint szembe menni az emberrel, írja az MTI.

Az eset hétfőn történt az ország délnyugati részén fekvő Pivka városka környékén. A medve rátámadt a férfira, aki azonban visszaütött, ezért a ragadozó meghátrált, de aztán visszatért, és újra a kocogóra támadt. A férfi kórházba került, de sérülései nem életveszélyesek.

A szlovén erdészeti szolgálat szakértői azt állapították meg, hogy a medvének nem volt lehetősége más irányban kitérni az ember elől, ezért nem javasolták az állat elejtését, így – mint az pénteken ismeretessé vált – a környezetvédelmi minisztérium nem adott ki engedélyt a kilövésére.

Ez volt Szlovéniában az első, a hatóságok előtt is ismert medvetámadás 2020 májusa óta, amikor egy 56 éves férfi botlott egy barnamedvébe a Skofljica melletti erdőben, Ljubljanától délre.

Amúgy Szlovéniában évi átlagban két medvetámadás történik, nem számítva azokat az eseteket, amikor a medve csak színleli a támadó szándékot, és valójában csak elijeszteni akarja a közelébe került embert – közölték szakértők. Szlovéniában 1000 körül lehet a barnamedvék száma. Idén augusztus 11-ig 130 medvét öltek meg emberek, közülük 121-et a kormány engedélyével ejtettek el, kilenc állatot holtan találtak. A környezetvédelmi minisztérium szerint a barnamedve-populáció Szlovéniában „kedvező, javuló tendenciával”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!