Hazaárulás miatt letartóztatták az egyik szakértőt, aki az orosz hiperszonikus rakétákon dolgozik

2021. augusztus 12. – 18:05

frissítve

Hazaárulás miatt letartóztatták az egyik szakértőt, aki az orosz hiperszonikus rakétákon dolgozik
Egy orosz Avangar hiperszónikus rakéta silóba helyezés közben. Az Avangard akár a hang sebességének 27-szeresével is tud repülni – Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulással gyanúsította meg és őrizetbe vette a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalata (NIPGSZ) vezérigazgatóját csütörtökön Moszkvában az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – írja az MTI.

A moszkvai lefortovói bíróság az FSZB kérésére elrendelte a NIPGSZ-vezér, Alekszandr Kuranov két hónapos előzetes letartóztatását. Az ügy iratait titkosították.

Az Interfax értesülései szerint Kuranov, aki a nyolcvanas évek vége óta foglalkozik a hiperszonikus eszközök elméletével, külföldi állampolgárnak adhatott át államtitkot tartalmazó információt. A hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó informátora szerint a szakértő kutatásai iránt az USA és Kína is érdeklődött. A tájékoztatás ugyanakkor arra nem terjedt ki, hogy a hazaárulás vádja összefüggésben áll-e ezekkel a kutatásokkal.

Kuranov a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ Nyrt. vezérigazgatója. 1988 óta dogozott a Lenyinyecnél. Több éven át szervezője volt a Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában című orosz–amerikai szimpóziumnak.

Az RBK című gazdasági lap úgy értesült, hogy Kuranov vezetésével és személyes részvételével „kutatások és kísérleti tanulmányok folynak a hiperszonikus légköri sebességű repülés új koncepciójának (az Ajax-koncepciónak) és a hiperszonikus technológia fő irányainak kidolgozására”. A Interfax szerint az Ajax repülőszerkezet létrehozására vonatkozó elképzelések a szovjet időkig nyúlnak vissza, de a 2000-es években is folytak vele kapcsolatos munkálatok.

A Lenyinyec holding elnöke Anatolij Turcsak, a Szentpétervári Iparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke és a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsa titkárának, Andrej Turcsaknak az apja. Turcsak másik, idősebb fia, Borisz a holding vezérigazgatója.

Moszkvai hivatalos bejelentések szerint Oroszország megelőzte az Egyesült Államokat és Kínát a hiperszonikus fegyverek kifejlesztésében, amelyek egyes típusainak sorozatgyártását és hadrendbe állítását már meg is kezdte. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. március 1-jén, a törvényhozás két háza előtt elmondott beszédében jelentette ki először nyilvánosan, hogy Moszkva rendelkezik ilyen eszközökkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!