Szudán átadja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak Omar el-Basír korábbi elnököt

2021. augusztus 11. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Átadja Szudán a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) Omar el-Basír korábbi elnököt, aki ellen emberiesség elleni és háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki – jelentette be szerdán a szudáni külügyminiszter, írja az MTI.

A 2003-ban kirobbant dárfúri konfliktusban betöltött szerepe miatt körözés alatt álló több egykori szudáni vezetőt is átadnak a hágai székhelyű bíróságnak – mondta el Mariam al-Mahdi külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Kartúmban az ICC új főügyészével, a júniusban kinevezett Karim Khannal.

2019-ben, egy négy hónapig tartó tüntetéssorozat után megbukott, és azzal a lendülettel őrizetbe is került a háborútól sújtott, gazdaságilag romokban heverő Szudán elnöke, Omar el-Basír. A volt elnök 30 éven át vezette az országot, amivel rekorder az ország '56-s függetlenné válása óta eltelt időszakban.

Omar el-Basír egyébként korábban az egyetlen aktív vezető volt, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság körözött körözött. 2009-ben és 2010-ben adták ki ellene a nemzetközi elfogatóparancsot. A vád az volt, hogy a szudáni hadsereg Dárfúr régiójában népirtást, emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el, de el-Basír tagadta az ellene felhozott vádakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!