Kína kitiltja az illegális tartalmú dalokat a karaokebárokból

2021. augusztus 11. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október 1-től kitiltja az „illegális tartalmú” dalokat a karaokebárokból a kínai kulturális és turisztikai minisztérium – írja a BBC. Azok a szerzemények kerülnek ebbe a kategóriába, amelyek szövegében olyan részletek szerepelnek, amik veszélyeztetik a nemzeti egységet, szuverenitást és területi egységet.

Több mint 50 ezer ilyen bár van Kínában, és némelyik akár több mint 100 ezer dalt is tarthat a repertoárjában, ezért a minisztérium a slágerek forgalmazóit is arra kéri, hogy listázzák a potenciálisan káros tartalmú számokat.

Olyan dalokat is betiltanak, amik

  • etnikai alapú gyűlöletet vagy egy etnikumhoz tartozó réteg elleni erőszakot szítanak;
  • amik veszélyeztetik a nemzet biztonságát, becsületét és érdekeit;
  • amik szembemennek az állami valláspolitikájával,
  • és amik obszcén dolgokat, szerencsejátékot, erőszakot vagy más illegális tevékenységet népszerűsítenek.

Nem ez az első ilyen eset: a minisztérium 2015-ben 120 szerzeményt tiltott be, mert megfeleltek az utolsó pontban foglaltaknak, valamint mert sértették a társadalom moráljait. Ilyen dal volt a „Nem akarok iskolába menni” és az „Egyéjszakás kaland” volt.

A CNN szerint egy népszerű MC Hotdog-szám is felkerült akkor a listára, aminek egyik sorában az énekes azt ecseteli, hogy nem a kínai nőket, hanem a tajvani lányokat szereti, valamint egy másik, „Fing” című zenei alkotás, aminek egyik sora úgy szól, hogy „vannak a világon emberek, akik szeretnek fingani, miközben nem csinálnak semmit”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!