Egy talált tabletről derültek ki új részletek az orosz állami hátszelű Wagner zsoldoshadseregről

2021. augusztus 11. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elhagyott tabletről tudott meg fontos részleteket a BBC a Wagner nevű, orosz állami kötődésű zsoldosszervezet működéséről. Az orosz árnyékhadseregként ismert Wagner a polgárháború sújtotta Líbiában is folytatott műveleteket, a leleplező táblagépet is az ország fővárosában találták.

A csoportot először 2014-ben azonosították, amikor oroszbarát szeparatisták oldalán harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusban. Az orosz állam a kezdetektől tagadja, hogy köze lenne a Wagnerhez, ugyanakkor a katonák olyan felszerelést használnak, amely szakértők szerint kizárólag az orosz hadseregtől szerezhető be. Később olyan régiókban is felbukkantak a Wagner alakulatai, mint Szíria, Mozambik, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság. A zsoldosok 2019 áprilisában jelentek meg Líbiában, és csatlakoztak egy lázadó tábornok, Halifa Haftár erőihez, miután az támadást indított az ENSZ által támogatott kormány ellen a fővárosban, Tripoliban. A konfliktus 2020 októberében tűzszünettel ért véget.

A BBC-nek sikerült meginterjúvolnia a csoport egykori katonái közül néhányat, akik elárulták, milyen típusú emberek csatlakoznak a Wagnerhez, és azt is, hogy semmilyen magatartási kódex nincs. Nem kétséges, hogy foglyokat ölnek – ismerte be egy volt zsoldos. „Senki sem akar egy plusz szájat, amit etetni kell” – indokolta. Ez is alátámasztja azt a BBC News Arabic és a BBC News Russian által készített dokumentumfilmben bemutatott alapos gyanút, miszerint a Wagner-alakulatok háborús bűnöket követnek el, beleértve a civilek szándékos meggyilkolását.

A Wagner csoport aknája Tripoli egyik lakónegyedében. Az amerikai hadsereg azzal vádolta a zsoldoscsoportot, hogy aknákat és más robbanószerkezeteket helyezett el Tripoliban és környékén, megsértve ezzel az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját. Fotó: Africom via AFP
A Wagner csoport aknája Tripoli egyik lakónegyedében. Az amerikai hadsereg azzal vádolta a zsoldoscsoportot, hogy aknákat és más robbanószerkezeteket helyezett el Tripoliban és környékén, megsértve ezzel az ENSZ Líbiára vonatkozó fegyverembargóját. Fotó: Africom via AFP

A megtalált tabletet egy ismeretlen Wagner-harcos hagyta hátra, miután a csoport 2020 tavaszán visszavonult a Tripolitól délre fekvő területekről. A gép orosz nyelvű térképeket tartalmaz a frontvonalról, ami megerősíti a Wagner jelenlétét, és eddig példátlan mértékű betekintést nyújt a csoport műveleteibe. A jelentésben drónfelvételek és Wagner-harcosok fedőnevei is szerepelnek, akik közül a BBC legalább egyet azonosítani vél.

A BBC egy líbiai titkosszolgálati forrásból egy 2020. januári beszerzési listához is hozzájutott, amelyet állítólag a Wagner egyik területén találtak. A dokumentum felsorolja a „katonai célok megvalósításához” szükséges anyagokat – köztük négy harckocsit, több száz Kalasnyikovot és a lehető legkorszerűbb radarrendszert. Egy katonai elemző a BBC-nek elmondta, hogy az itt szereplő technológia egy része csak az orosz hadsereg révén elérhető. A Wagner-csoport egy másik szakértője szerint a lista Dmitrij Utkin részvételére utal; feltételezések szerint ő az a leszerelt katonai titkosszolga, aki a Wagnert alapította, saját egykori fedőnevét adva a csoportnak.

A Wagner hivatalosan ugyan nem létezik, de a feltételezések szerint akár tízezer ember is leszerződhetett legalább egyszer hozzájuk azóta, hogy a csapat 2014-ben megjelent az oroszbarát szakadárok oldalán harcolva Kelet-Ukrajnában. Becslések szerint mintegy ezer Wagner-zsoldos harcolt 2019 és 2020 között Líbiában Halifa Haftár tábornokkal.

A BBC Oroszországban megkérdezte az egyik volt katonát, hogyan írná le a Wagnert. Ő azt válaszolta: „Ez egy olyan szervezet, amelynek célja az állam érdekeinek előmozdítása az ország határain túl.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!