Több mint 200 embert kapcsolt le a korrupcióellenes liga Szaúd-Arábiában

2021. augusztus 10. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 200 kormányzati alkalmazottat vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában a Mohamed bin Szalmán trónörökös által felügyelt korrupcióellenes hatóság egy tucat minisztériumban véghezvitt, legutóbbi tisztogatása során, írja az MTI.

Az ország korrupcióellenes bizottsága szerint 207 emberről van szó, kilétükről, őrizetbe vételükről egyéb információval azonban nem szolgáltak. A trónörökös korrupcióellenes kampányát 2017 végén kezdte, azóta 106 milliárd dollárnak megfelelő összeget foglalt le az államkincstár javára.

A lakosság régóta panaszkodik a kormányzati korrupcióra és a pénzek elherdálására, a közpénzek rossz felhasználására. A bizottság szerint az újabb tisztogatási hullámban több mint 460 szaúdi állampolgár, illetve a szunnita királyságban letelepedett ember ellen indult vizsgálat, közülük azonban csak 207-et vettek őrizetbe korrupció, hatalmi visszaélés és csalás gyanújával. Ez utóbbi személyi körbe a nemzeti gárda, a védelmi, belügyi, egészségügyi és igazságügyi tárcák tisztségviselői is beletartoznak. Ellenük most büntetőeljárás indul.

Áprilisban a bizottság 176 embert vett őrizetbe korrupciógyanú miatt. A trónörökös kampányának első három hónapjában az Ál Szaúd uralkodócsaládot körülvevő üzleti és politikai elit számos tagját fogva tartották a rijádi Ritz-Carlton Hotelben. Köztük volt a globális befektetőként ismert Al-Valíd bin Talal herceg és Bakr Binladin építőipari mágnás is. Az akkor elfogottak közül többen is rácsok mögött végezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!