Elutasították a halálra ítélt kanadai drogcsempész fellebbezését Kínában

2021. augusztus 10. – 07:07

frissítve

Elutasították a halálra ítélt kanadai drogcsempész fellebbezését Kínában
A kanadai Lloyd Schellenberg a 2019-es tárgyaláson, ahol kimondták a halálos ítéletet – Intermediate Peoples' Court of Dalian / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a liaoningi fellebbviteli bíróság kedden annak a kanadai állampolgárnak a fellebbezését, akit kábítószer-csempészet vádjával ítéltek halálra 2019 elején, írja az MTI. Robert Lloyd Schellenberget 2018 novemberében a talieni népbíróság eredetileg 15 éves börtönbüntetésre ítélte, amiért 2014-ben 222 kilogramm metamfetamint akart Kínából Ausztráliába csempészni.

2018 decemberében az ügyészség azt állította, hogy új bizonyíték került a birtokukba, ezért a fellebbviteli bíróság új tárgyalást rendelt el, és egy hónappal később halálra ítélték a kanadait, aki fellebbezett a döntés ellen. Az ítélet ellen Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is felemelte a szavát, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

A liaoningi fellebbviteli bíróság azzal indokolta mostani döntését, hogy a korábbi eljárás jogszerű volt, a bizonyíték megfelelő és valós volt, a halálos ítélet pedig helyénvaló.

Schellenberg ügye óta még legalább három kanadai állampolgárra szabtak ki halálos ítéletet Kínában, szintén kábítószerekkel kapcsolatos bűntettek miatt. A kínai törvények nagyon szigorúan büntetik a drogcsempészetet, akinél 50 grammnál nagyobb mennyiséget találnak, arra halálbüntetés vár.

Schellenberg ügye tovább rontotta Kanada és Kína egyébként is feszült viszonyát. Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és telekommunikációs óriásvállalat globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát 2018 végén amerikai kérésre vették őrizetbe Vancouverben, és azóta házi őrizetben tartják fogva. Az Egyesült Államok szerint Meng Van-csou a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat. A Huawei tagadja a vádakat, Kína is hevesen tiltakozott a történtek miatt.

Az eset után Kínában őrizetbe vettek két kanadai állampolgárt, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert, a hivatalos indoklás szerint az ország „nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények gyanújával. Peking tagadta, hogy lenne összefüggés az őrizetbe vétel és Meng Van-csou esete között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!