Londoni oltásellenes tüntetők azt hitték, hogy a BBC székházát rohamozzák meg, de az épületet évek óta más bérli

2021. augusztus 10. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz oltásellenes tüntető hétfő délután megrohamozott egy épületet, amiről azt hitték, a BBC székháza. Erről beszéltek a résztvevők az élőzéseikben, illetve a tüntetés felhívásában is ez az információ szerepelt. Az épületből viszont már 2013-ban kiköltözött a BBC – írja a Guardian.

A BBC hírműsorai azóta öt mérfölddel arrébb, a Broadcasting House-ban készülnek, itt csak három stúdiót tartottak meg, amiket azóta más műsorszolgáltatóknak adnak bérbe. Az épület nagyobb részében már lakások vannak.

A tiltakozók között megjelent Piers Corbyn, a Munkáspárt korábbi vezetőjének testvére, aki az egyik élő közvetítésben azt mondta, hogy „át kell vennünk a hatalmat ezektől a szemetektől”. A tüntetők a médiát „vírusnak” nevezték, és bírálták, ahogy a BBC a koronavírus-járványról tudósít. Az épület előtt több százan skandálták, hogy „szégyelljétek magatokat”, és kisebb dulakodás is kialakult a stúdiók bejáratát őrző rendőrök és a tiltakozók között.

Egy csoport be is jutott a régi televíziós központba, ahol mostanában többnyire az ITV társaság műsorai készülnek. A biztonságiak végül megakadályozták, hogy a tüntetők a stúdióba is behatoljanak, ahol éppen egy nőknek szóló talkshow felvételei folytak. A Loose Women egyik műsorvezetője, Charlene White úgy fogalmazott: „Nem tudom, hogy a tüntetők mit reméltek elérni, de csak azt láthatták volna, ahogy négyen épp a menopauzáról beszélgetünk.”

Később rendőri erősítést és helikoptert vezényeltek a helyszínre, a tüntetők egy kisebb csoportja pedig a London központjában lévő Broadcasting House-hoz, a BBC központjához vonult.

A BBC újságírói ellen egyre többször lépnek fel agresszíven, a Newsnight politikai szerkesztőjét, Nick Wattot az év elején a Downing Street előtt támadták meg. A BBC közölte, hogy biztonsági kérdéseket nem kommentál. A londoni rendőrség szóvivője szerint nem tartóztattak le senkit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!