Egy spanyol kisváros polgármestere a világörökség részévé tenné a „közösségi oldalak ellenszerét”

2021. augusztus 8. – 21:46

frissítve

Egy spanyol kisváros polgármestere a világörökség részévé tenné a „közösségi oldalak ellenszerét”
A Sevilla melletti Bollullos de la Mitación lakói beszélgetek a hűs szürkületben – Fotó: Cristina Quicler / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az 1400 fős spanyol Algar polgármestere az UNESCO világörökség részévé tenné a faluja egyik régi hagyományát, azaz a kora esti kiülős beszélgetést – írja a Guardian. A charlas al fresco egy spanyol szokás, ami arról szól, hogy amikor a nap vége felé enyhülni kezd a kánikula, az emberek kiülnek a szomszédokkal az utcára, és beszélgetnek egymással.

A 38 éves José Carlos Sánchez szerinte a több száz éves szokás lehet a közösségi oldalak ellenszere: ahelyett, hogy az ember a házában bezárva csak pörgeti a telefonján a Facebookot vagy tévét néz, inkább kapcsolja ki a légkondit és beszélgessen a szomszédokkal. A polgármester szerint a szokás sokat segít az emberek lelkén, és csökkenti a magányosság érzetét.

Az, hogy benevezte világörökségi státuszra, nem is kifejezetten elképzelhetetlen, hiszen ilyen például a nápolyi stílusú pizza készítési módja vagy a finn szaunázás szokása. Sánchez már most is úgy látja, hogy a szokás már nem ugyanaz, mint régen volt.

„Már nem ugyanolyan, mint volt, szóval vissza akarunk térni arra a pontra, amikor mindenki kiült az utcára és nem a Facebookot vagy a tévét bújta a házában. Aki kijön az utcára az ahelyett, hogy egyedül érzi magát, kap egy ingyenes terápiát”

– mondta.

Szerinte az emberek ilyenkor megbeszélik a problémáikat, pletykálnak kicsit, és a szomszédok megpróbálnak segíteni egymásnak. A helyieknek tetszik a kezdeményezés, Sánchez szerint még senki nem panaszkodott. Most arra vár, hogy kiderüljön, mik a jelentkezés következő lépései, de úgy sejti, hogy ez egy hosszú folyamat lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!