A tetőig áll a víz észak-koreai településeken, több ezer embert kellett evakuálni

2021. augusztus 8. – 16:27

A tetőig áll a víz észak-koreai településeken, több ezer embert kellett evakuálni
Az állami KCTV képei Dél-Hamgjong tartományból – Fotó: KCTV / Eyepress News / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kim Dzsongun parancsára a hadsereg mentési munkálatokba kezd több észak-koreai területen, mert a nagy esőzések miatt több település is víz alá került – írja a BBC. Több mint ezer lakóházat öntött el a víz, nagyjából 5000 embert kellett evakuálni.

A házak mellett sok termőföldben is nagy kár keletkezett, ami tovább rontja az országban fennálló élelmiszerhiányt. Kim Dzsongun júniusban azt mondta, hogy „feszült” az ételhelyzet. Egyrészt a járvány miatt lezárták a határokat, ami miatt nem tudnak ételt, trágyát és üzemanyagot importálni Kínából. Hasonló volt a helyzet a Szovjetunió felbomlásakor, becslések szerint akkor 3 millió ember halhatott éhen.

A másik probléma az ország vezetője szerint az, hogy a tájfunok miatt az agrárszektor nem tudta teljesíteni a kiszabott kvótát, így sok múlott az idei termésen. Az esők miatt azonban mostanra már több száz hektár termőföld került víz alá.

Az atomprogramjuk miatti nemzetközi szankciók se segítik az ország helyzetét.

Nemcsak a lakóházakban, hanem az utakban, hidakban és a vasúthálózatban is komoly károk keletkeztek. A helyi meteorológiai szolgálat augusztus 10-ig jósol esőt, ami főleg az ország keleti pontját érinti súlyosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!