A tálibok három napon belül négy tartomány székhelyét vonták az uralmuk alá Afganisztánban

2021. augusztus 8. – 11:05

frissítve

A tálibok három napon belül négy tartomány székhelyét vonták az uralmuk alá Afganisztánban
Egy robbantást követő füstfelhő a kormányerők és a tálib harcosok egyik összecsapása után Afganisztánban, Kunduz közelében – Fotó: via REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

A tádzsik határhoz közeli, stratégiai fontosságú Kunduz városát a kormányerőkkel heves harcot folytató tálibok elfoglalták vasárnap. A BBC helyi forrásai szerint a repterét leszámítva a teljes város a szélsőséges iszlamista talibán fennhatósága alá került.

Ez azt jelenti, hogy a tálibok három nap alatt négy tartomány fővárosa fölött tudták átvenni az irányítást. A BBC szerint Kunduz elfoglalása a talibán legnagyobb idei sikere.

Korábban az északi Szári-Pul tartományt szerezték meg az afgán kormányerőkkel folytatott harcok során. Ott a tartomány fővárosában a tálibok elfoglalták az összes kormányzati épületet, köztük a kormányzó irodáját és a rendőr-főkapitányságot az MTI szerint. A tartományi kormányzati tisztségviselők egy helyi katonai egységnél kerestek menedéket, bár beszámolók szerint a tálibok a katonákat is támadják.

Szombaton a tálibok az ország északnyugati részében fekvő Sibargan városát, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét foglalták el, egy nappal korábban pedig a délnyugati Nimrúz tartomány székhelyét, Zarandzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá.

Ahogy arról korábban a Telex is írt, a tálibok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Eközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!