Román oviba kell járnia egy vegyes házasságból származó gyereknek a kolozsvári bíróság szerint

2021. augusztus 6. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

Etnikailag diszkriminatívnak tűnő ítéletet hozott egy romániai bíróság Kolozsváron: az ítélet szerint egy vegyes házasságban született, magyar anyájú kisgyereknek román nyelvű óvodába kell járnia. Az indoklás szerint ha magyar nyelvű intézménybe kerülne, a kisfiú hátrányos helyzetbe kerülne.

Az erdélyi Transindex beszámolója szerint a hároméves kisfiú szülei nem tudtak megegyezni, hogy a gyereket magyar vagy román nyelvű óvodába írassák be, ezért a román apa a bírósághoz fordult. A férfi azt az indokot hozta fel a magyar ovi ellen, hogy a magyar nyelvű nevelés hátrányos helyzetbe hozná a fiút, aminek egyszer majd a munkaerőpiacon is hatása lehet, a kisebbségi nyelv miatt nehezebben tudna elhelyezkedni. A bíróság elfogadta az érvelését, és úgy döntött, hogy a kisfiúnak román nyelvű óvodába kell mennie. A döntés nem jogerős.

A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartája a kisebbségi nyelvek védelmében előírja, hogy az államok tegyék elérhetővé az oktatás-nevelést a kisebbségek által beszélt nyelveken, a chartát 2010-ben Románia is aláírta. A többségi nyelv nem megfelelő ismeretére a román politika is gyakran hivatkozik bírálólag, de ez inkább a tömbmagyar területeken, elsősorban a Székelyföldön valós jelenség, és messzire mutató társadalmi okai vannak, amiket hatósági és bírósági úton önmagában nem lehet orvosolni, vagy csak úgy, mint ahogy azzal Ukrajna próbálkozik, súlyosan megsértve ezzel a kisebbségek alapjogait. A mára 80 százalék feletti román többséggel rendelkező Kolozsváron sokkal inkább a magyarok asszimilációja jellemző, aminek az egyik tipikus útja éppen a vegyes házasságból származók kikerülése a magyar nyelvi közösségből – és ehhez általában bírósági határozatok sem kellenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!