Tévedésből letartóztatták egy bűnöző helyett, majd két évig egy pszichiátrián gyógyszereztek egy hajléktalan férfit Hawaiin

2021. augusztus 5. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kértek elnézést, és állítólag kártérítést sem fizettek a hawaii hatóságok Joshua Spriestersbachnak azután, hogy kiderült: 2017-ben tévedésből tartóztatták le őt Thomas Castlebery helyett, akire egy 2006-os drogügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés megszegése miatt kiadták az elfogatási parancsot.

Joshua Spriestersbach története egészen 2017-re nyúlik vissza, írja a Sky News az ártatlanul letartóztatott személyeket segítő nonprofit szervezet, a Hawaii Innocence Projectre hivatkozva, mely ezen a héten kérte a bíróságot, hogy érvénytelenítsék a férfi letartóztatását, és töröljék a priuszát.

Az történt, hogy Josua Spriestersbach hajléktalanként élt 2017-ben, és épp éhesen és fáradtan várakozott egy honolului menedékház előtt, amikor a sorára várva egyszer csak elaludt. Amikor a rendőr felébresztette, azt hitte, azért tartóztatják le, mert nyilvános helyen, a járdán aludt, csakhogy nem ez volt az oka: az illetékes tiszt összekeverte őt egy másik férfival, akit még 2006-ban ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre egy drogügylete miatt. Ezt Thomas Castlebery azonban megszegte, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A tévedésre könnyen rájöhettek volna, ha összevetik az ujjlenyomatokat vagy a fotókat, csakhogy erre nem került sor, Spriestersbachról pedig úgy vélték, beszámíthatatlan, hiszen azt állította,

nem őt keresik, ő ártatlan, nem is Thomas Castleberynek hívják.

Ezért aztán átszállították a Hawaii Állami Kórházba, ahol minél inkább azt állította, hogy ártatlan, annál inkább azt hitték, hogy pszichotikus, ezért egyre súlyosabban gyógyszerezték – állítja a szervezet.

Ez így ment több mint két évig, amikor is végül meghallgatta a kórház egyik pszichiátere. Keresgélni kezdett a neten, telefonált, és arra jutott, hogy a hajléktalan férfit egy másik szigeten tartóztatták le, mint ahol először Castleberryt. Ezután a fotók és ujjlenyomatok igazolták, hogy nem ugyanarról a személyről van szó, és a férfit ezután titokban gyorsan kiengedték.

„Egy titkos megbeszélést tartottak, amin az összes résztvevő ott volt, Mr. Spriestersbachot kivéve. Nincs semmiféle bírósági feljegyzés erről az eseményről vagy bármely más elérhető adat. Semmiféle bejegyzés nem tanúsítja, hogy itt tévedés történt, semmi, ami reflektálna a történtekre” – áll a szervezet által beadott kérelemben.

Miután kiengedték, az 50 éves férfi egy hajléktalanszállón kötött ki, ők értesítették a családját. A testvére, Vedanta Griffith az Associated Pressnek azt mondta: még csak elnézést sem kértek a testvérétől, csak megpróbálták eltussolni az ügyet. A nő azt is mondta: testvére annyira fél, hogy újra elviszik, hogy nem is mer a nővéréhez költözni Vermontba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!